BUSINESS & FINANCE

Πού κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι; Πόσα θα δώσουμε για παιδεία, υγεία και άμυνα

Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πού κατευθύνονται οι φόροι που πληρώνουμε αλλά και άλλοι κρατικοί πόροι

Πού κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι; Πόσα θα δώσουμε για παιδεία, υγεία και άμυνα

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Παρασκευή περιλαμβάνεται για πρώτη φορά  και η λειτουργική του  ταξινόμηση. Οι δαπάνες του κράτους κατευθύνονται σε δέκα τομείς όπως η κοινωνική προστασία, η άμυνα, η εκπαίδευση, η υγεία. 

Πού κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι; Πόσα θα δώσουμε για παιδεία, υγεία και άμυνα-1

Το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πού κατευθύνονται οι φόροι που πληρώνουμε αλλά και άλλοι κρατικοί πόροι.

Όπως κωδικοποιούνται στον προϋπολογισμό και παρουσιάζονται συνοπτικά από το Γραφείο Προϋπολογισμού, η μερίδα του λέοντος των κρατικών πόρων κατευθύνεται στην κοινωνική προστασία. Για  την ακρίβεια το 40,5% των πόρων δηλαδή 39,29 δισ. ευρώ, κατευθύνονται στην κοινωνική προστασία από αυτά περίπου 30 δισ. ευρώ  ή το 31% ευρώ θα κατευθυνθεί  για την πληρωμή των συντάξεων.

Οπότε υπολείπονται περίπου 10 δισ. ευρώ που αναμένεται να διοχετευθούν για στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες όπως για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, των προβλημάτων στέγασης ευπαθών ομάδων, τη στήριξη της οικογένειας και των νέων ζευγαριών, τη βρεφονηπιακή φροντίδα.

Συμπέρασμα; Η κοινωνική πολιτική ασκείται πολύ περισσότερο μέσω των συντάξεων, εις βάρος των υπόλοιπων προνομιακών δράσεων.

Το 22,1% των πόρων κατευθύνεται στις γενικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει πως 2,2 ευρώ στα 10 ευρώ κατευθύνεται στις κάθε είδους προμήθειες, τη διαχείριση κρατικών κτιρίων και αυτοκινήτων, τις πρεσβείες, τις εφορίες, τα τελωνεία αλλά και για τη λειτουργία του κράτους.

Και μπορεί για να «συντηρηθεί» το κράτος να δίνουμε το 22% των πόρων, στην υγεία θα κατευθυνθεί μικρότερό πόσο. Περίπου 1,2 ευρώ στα 10 θα ξοδευθούν για την υγεία το 2022, με το σύνολο των πόρων να αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ.

Πολύ πιο «τσιγκούνηδες» και για την παιδεία, καθώς εκεί θα κατευθυνθούν μόνο 0,64 ευρώ  ανά 10 ευρώ. Περίπου 6,23 δισ. ευρώ,  θα δοθούν στη Παιδεία το 2022.

Ακόμη λιγότερα θα δοθούν για τη Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια. Συγκεκριμένα θα κατευθυνθούν 3,42 δισ. ευρώ ή το 3,5% των δαπανών.

Τι και εάν βρισκόμαστε ήδη στο «πλοίο» της κλιματικής αλλαγής η χώρα θα δαπανήσει μόνο το 1,1% των πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος, που σημαίνει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι πως η χώρα ακόμη συνεχίζει και θα συνεχίσει και το 2022 να δαπανά πολύ περισσότερους πόρους για μισθούς και συντάξεις και λιγότερα για παιδεία, υγεία και πρόνοια και βέβαια ακόμη πιο λίγα στον νέο αναδυόμενο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, και αυτό φαίνεται στην καθημερινή ζωή μας. Από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα δημόσια κτίρια και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης: 

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια υπουργεία εγκαταλείπουν μαζικά λόγω συνταξιοδότησης – Πού θα γίνουν προσλήψεις
Προϋπολογισμός: Στα 9,66 δισ. ευρώ η δημοσιονομική προσαρμογή του 2022 

ΕΦΚΑ: Πώς θα κλείσουν τα έσοδα το 2022 – Η εικόνα σε όλα τα ταμεία
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News