Business & Finance Παρασκευή 21/01/2022, 07:28
BUSINESS & FINANCE

Έρχεται το πετρέλαιο των 100 δολαρίων: Είναι απλά θέμα χρόνου, πιστεύει η αγορά

Έρχεται το πετρέλαιο των 100 δολαρίων: Είναι απλά θέμα χρόνου, πιστεύει η αγορά

Βέβαιη αρχίζει να θεωρεί η αγορά την επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2014. Για τους traders, το μόνο ερώτημα πλέον είναι το πότε. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs πιστεύουν πως ξέρουν την απάντηση: Σύμφωνα με τις δικές τους προβλέψεις, οι τιμές του πετρελαίου θα είναι τριψήφιες το τρίτο τρίμηνο του 2022. 

Οι τιμές του μπρεντ έχουν σημειώσει ράλι 25% από τον Νοέμβριο, φτάνοντας αυτές τις ημέρες γύρω στα 88 δολάρια. Χθες, σημείωσαν υποχώρηση προς την περιοχή των 84 δολαρίων. 

Πρακτικά, το πετρέλαιο έχει ανακτήσει το χαμένο έδαφος της Όμικρον, καθώς ο εντοπισμός της νέας μετάλλαξης, στα τέλη του Νοεμβρίου, οδήγησε τις τιμές κάτω από τα 70 δολάρια. Όταν πλέον φάνηκε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι σχετικά ήπιο, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μην απαντούν στην εξάπλωσή του με γενικά lockdowns, οι προοπτικές για την κατανάλωση πετρελαίου άλλαξαν. 

Έρχεται το πετρέλαιο των 100 δολαρίων: Είναι απλά θέμα χρόνου, πιστεύει η αγορά-1

Τώρα, η Morgan Stanley προβλέπει ότι τα αποθέματα, που σημείωσαν σημαντική μείωση το 2021,  θα πέσουν ακόμα χαμηλότερα έως τα τέλη του έτους. Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θα συρρικνωθεί στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από τα σημερινά επίπεδα των 3,4 εκατ. βαρελιών. 

Έτσι, ενώ ο οίκος προέβλεπε ότι η άνοδος των τιμών στα 90 δολάρια θα λειτουργούσε ανασταλτικά για τη ζήτηση, τώρα διαπιστώνει ότι η κατανάλωση πετρελαίου αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και θεωρεί ότι οι τιμές πρέπει να ανέβουν ακόμα υψηλότερα για να πλήξουν τη ζήτηση. Για παράδειγμα, η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών εκτιμάται ότι θα αυξάνεται κατά 1,5 εκατ. βαρέλι την ημέρα έως το καλοκαίρι. 

Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου θα αγγίξουν τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Την ίδια εκτίμηση είχε ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα και η Goldman Sachs. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αγορά πετρελαίου φαίνεται πιο σφικτή από ό,τι πίστευε προηγουμένως, με τη ζήτηση να αποδεικνύεται ανθεκτική παρά την ταχύτατη εξάπλωση της  Όμικρον. 

Οι traders ποντάρουν επίσης στις τριψήφιες τιμές του πετρελαίου, καθώς το κόστος των call options στα 100 δολάρια για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του μπρεντ άγγιξε μέσα στην εβδομάδα νέο ρεκόρ. 

Πάντως, η Citigroup πιστεύει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα εμφανίσει δομικό πλεόνασμα για τα επόμενα επτά τρίμηνα, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα μειωθεί ή θα παραμείνει σταθερή καθώς κινούμαστε προς το δεύτερο τρίμηνο.  

«Η αγορά έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Βρισκόμαστε σε υπεραγορασμένη περιοχή εδώ και καιρό και πιστεύω ότι μία διόρθωση έχει ήδη καθυστερήσει», λέει ο Warren Patterson, της ING Groep στο Bloomberg. 

Σε κάθε περίπτωση, το ράλι του πετρελαίου αποτελεί μία πρόσθετη πρόσκληση για τις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από το ακριβό φυσικό αέριο και για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πετρέλαιο: Παραμένουν σε υψηλό επτά ετών οι τιμές

Μαύρος χρυσός στο Τέξας: Πώς γεννήθηκε η αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου

ΟΠΕΚ: Επιστροφή πετρελαίου σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News