Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 16:16
BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Τα εμπορεύματα μπήκαν σε «σούπερ-κύκλο»

JP Morgan: Τα εμπορεύματα μπήκαν σε «σούπερ-κύκλο»

Η αγορά των εμπορευμάτων εισήλθε σε έναν νέο «σούπερ κύκλο» (supercycle), τον πέμπτο των τελευταίων 100 ετών, εκτίμησε ο Μάρκο Κολάνοβικ της JP Morgan, ένας από τους πιο έγκυρους αναλυτές της αγοράς.

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι πολύ χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, το αδύναμο δολάριο, ο υψηλότερος πληθωρισμός και η επίδραση των περιβαλλοντικών πολιτικών στη ζήτηση και την προσφορά είναι οι παράγοντες που θα βάλουν την αγορά των εμπορευμάτων και τις τιμές του πετρελαίου ειδικότερα σε μία μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Εάν η εκτίμηση της JP Morgan επιβεβαιωθεί, αυτός θα είναι ο πέμπτος «σούπερ-κύκλος» των εμπορευμάτων στον τελευταίο αιώνα. Ο προηγούμενος ήταν  αυτός που ξεκίνησε το 1996, με την οικονομική άνοδο της Κίνας, και κορύφωσε το 2008.

JP Morgan: Τα εμπορεύματα μπήκαν σε «σούπερ-κύκλο»-1

Σημειώνεται ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν κινηθεί ανοδικά τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τις 10 Ιανουαρίου του 2019, ενώ έχουν ενισχυθεί κατά 218% από τα χαμηλά του Απριλίου του 2020.

Ο χαλκός έκλεισε χθες στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Οκτωβρίου του 2012.

Άλλωστε, και άλλοι οίκοι όπως οι Goldman Sachs και Bank of America προβλέπουν bull market στα εμπορεύματα, σε μία δραματική αλλαγή σκηνικού στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πέρυσι, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν ακόμα και κάτω από το μηδέν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News