Business & Finance Τρίτη 9/02/2021, 14:33
BUSINESS & FINANCE

Γιατί η τιμή της ζάχαρης δεν είναι τόσο «γλυκιά»;

Ο ρόλος της ανομβρίας στην Ταϊλάνδη

Γιατί η τιμή της ζάχαρης δεν είναι τόσο «γλυκιά»;

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές στην «γλυκιά» αγορά της ζάχαρης, η αξία της οποίας κυμαίνεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των συμβολαίων λευκής ζάραχης διαπραγματεύεται στα 484,80 δολάρια ανά τόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, ανακάμπτοντας σημαντικά από το χαμηλό του Απριλίου, όταν η τιμή είχε διολισθήσει κοντά στα 300 δολάρια.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην προβληματική συγκομιδή της τρέχουσας περιόδου, και ιδίως στη σοδειά της Ταϊλάνδης, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια του 2020, η χώρα επλήγη από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών, ρίχνοντας στα τάρταρα την εγχώρια παραγωγή. Αποτέλεσμα ήταν αρκετοί αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ζαχαροκαλάμων και να στραφούν σε άλλα, πιο προσοδοφόρα, προϊόντα.

Η ετήσια παραγωγή, ως εκ τούτου, για την περίοδο 2020 – 2021 δεν αποκλείεται να περιοριστεί σε μόλις 6,9 εκατ. τόνους, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση της διεθνούς τιμής.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το κόστος καλλιέργειας ζαχαροκάλαμων αυξήθηκε κατά 7% το προηγούμενο έτος, λόγω της εγκατάλειψης των χωραφιών από χιλιάδες μικρο-καλλιεργητές.

Τι θα αλλάξει το επόμενο έτος

Η ενίσχυση της διεθνούς τιμής ζάχαρης, από την πλευρά της, σταδιακά επαναφέρει στην αγορά πολλούς απ’ αυτούς τους παραπάνω καλλιεργητές, οι οποίοι επαναδραστηριοποιούνται, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την bull market.

Εφόσον, μάλιστα, η επόμενη περίοδος των βροχοπτώσεων επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της ετήσιας παραγωγής, η οποία θα διαμορφωθεί στο 59% για την περίοδο 2021 – 2022.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να πέσει βροχή, συνολικού ύψους σχεδόν 20% επιπλέον του μέσου όρου των τελευταίων ετών.

Αυτό θα έχει ως απόρροια την ενίσχυση της ετήσιας παραγωγής στα 11 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και σημαντικά υψηλότερο από τα 6,9 εκατ. τόνους της περιόδου 2020 – 2021.

«Τον επόμενο χρόνια η αγορά θα είναι γεμάτη ταϊλανδέζικη άσπρη ζάχαρη» εκτιμά ο Μπεν Σεντ, αναλυτής της βρετανικής Czarnikow Group. «Μία μεγαλύτερη ταϊλανδέζικη σοδειά θα θέσει σε κίνδυνο την τρέχουσα αγορά “ταύρων”, καθιστώντας ευάλωτη τη ζάχαρη σε μια επικείμενη καθοδική κίνηση».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News