BUSINESS & FINANCE

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 – Συναγερμός τώρα για τις τιμές του φυσικού αερίου

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 – Συναγερμός τώρα για τις τιμές του φυσικού αερίου

Τρόπους να ενισχυθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών ψάχνει η κυβέρνηση καθώς μετά την ανακοίνωση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα από το 2023.

Η εισφορά αλληλεγγύης ήρθε ως προσωρινό μέτρο το 2011, από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, και έγινε μόνιμο καθώς χρειάστηκε μια δεκαετία και για να τολμήσει μια ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει ξανά το «σεντούκι» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Για το 2021 και το 2022, πάντως η εισφορά αλληλεγγύης έχει παγώσει προσωρινά για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Από το 2023 πλέον εξετάζεται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης πλήρως για το σύνολο των εργαζομένων.

Βέβαια, η πλήρης κατάργηση κατάργηση απαιτεί δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ και γι αυτό άλλωστε παραπέμπεται για το 2023, καθώς σε καμία περίπτωση το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να επηρεαστεί ο καλομελετημένος-κρίσιμος  προϋπολογισμός του 2022, αφού το μήνυμα του 2022  θα πρέπει να  είναι δημοσιονομική  ισορροπία και μονοψήφιο πρωτογένες έλλειμα.  

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται κλιμακωτά με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 2,2% έως και 10%, για τους  φορολογούμενους με συνολικό ετήσιο ή τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. 

Έτσι εάν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει σε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι με μισθό άνω των 1.000 ευρώ θα δουν αυξήσεις στους καθαρούς μισθούς τους όπως βλέπουν από το 2021 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Και ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει μελλοντικές εισοδηματικές ενισχύσεις, την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια, καθώς ναι μεν οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αποκλιμακωθεί (78€/MWh), παρόλα αυτά βρίσκονται ακόμη σε τριπλάσια επίπεδα από το βιώσιμο επίπεδο των 20-25 ευρώ /ΜWh.

Mάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές του φυσικού αέριου αναμένεται να αποκλιμακωθούν μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν θα γυρίσουν εύκολα σε επίπεδα που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά, η ίδια αρμόδια πηγή αναφέρει πως το φυσικό αέριο θα παραμείνει μόνιμα ακριβότερο από τα 20-25 ευρώ/MWh.

Αντίθετα, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως δεν ανησυχούν για περαιτέρω ανατιμήσεις που μπορούν να προέλθουν από αυξημένα ναύλα και αυξημένες πρώτες ύλες καθώς όπως αναφέρουν στελέχη του, θα υπάρξει μια αποσυμπίεση τώρα τον Ιανουάριο, αφού οι περισσότερες επιχειρήσεις ετοιμάζουν τους ετήσιους καταλόγους τους και έτσι οι όποιες επιπτώσεις του αυξημένου παραγωγικού κόστους λόγω των πρώτων υλών και των ναύλων θα εμφανισθούν μέσα στον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: 

«Γρήγορο» Δημόσιο μέσω bonus system – Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο

Φορολογικές δηλώσεις: Τον Μάρτιο η υποβολή τους – Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News