BUSINESS & FINANCE

Τα μέτρα στήριξης που επαναφέρει στην ατζέντα η υπερανάπτυξη

Τα μέτρα στήριξης που επαναφέρει στην ατζέντα η υπερανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν και ο πήχης της ανάπτυξης πλέον από τους περισσότερους αναλυτές έχει τοποθετηθεί στο 8%-8,5% για το 2021. Η υπερανάκαμψη του 2021 δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει περισσότερους ελιγμούς ώστε να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέτρα τα οποία  η κυβέρνηση είχε επεξεργαστεί και πριν τη ΔΕΘ αλλά προτίμησε τελικά να μην τα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο, καθώς μπροστά υπήρχε τόσο το φαινόμενο του πληθωρισμού  που δεν είχε ξεδιπλωθεί, όσο και η πανδημία, τώρα επανέρχονται. 

ΕΝΦΙΑ

Τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να φθάσουν στα νοικοκυριά τα νέα ραβασάκια του νέου αναμορφωμένου ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει 60 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στη μείωση του φόρου, επιπλέον του χώρου που θα δημιουργηθεί από τις νέες αντικειμενικές αξίες. Στόχος είναι τελικά ο ΕΝΦΙΑ να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8% ώστε να ολοκληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για σωρευτική μεσοσταθμική μείωση 30%.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Από 1/1/2022 θα ισχύσει η αύξηση του 2% για τον κατώτατο μισθό. Όπως όμως έχει δεσμευθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μέσα στο 2022 θα υπάρξει νέα επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει η νέα αύξηση να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Φθηνές κατοικίες για νέους 

Οι νέοι κυριάρχησαν στην ατζέντα της ΔΕΘ. Ένα από τα προγράμματα που ανακοινώθηκε και αφορούσε τους νέους είναι και το πρόγραμμα ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ, που αναμένεται να βγει στον αέρα από την Πρωτοχρονιά. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση φαίνεται πως βάζει «μπρος» ένα πιο  μεγαλεπήβολο σχέδιο, μέσω του οποίου θα μπορούν να διατίθενται φθηνές κατοικίες σε νέα ευάλωτα ζευγάρια δωρεάν ή έναντί μικρού ενοικίου.

Εισφορά αλληλεγγύης

Άλλο ένα μέτρο που βγαίνει από το συρτάρι είναι και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημοσίους υπαλλήλους. Υπενθυμίζεται πως θα ισχύσει και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα. Τον Σεπτέμβριο το μέτρο αυτό  βγήκε από  το καλάθι της ΔΕΘ αλλά όπως φαίνεται επιστρέφει. Όπως ανέφεραν τότε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, δεν αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου καθώς το εισόδημα των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων δεν επηρεάστηκε λόγω της πανδημίας. 

Αλλαγές σε ΦΠΑ 

Το επόμενο διάστημα μετά και τη σημαντική, πρόσφατη απόφαση του ECOFIN,  δημιουργείται ένα διαφορετικό τοπίο και για τον ΦΠΑ όσο αναφορά την αγορά ακινήτων, τον αγροτικό τομέα  αλλά και τον τουρισμό. 

Επιδοτήσεις για την ενέργεια 

Μέτρα έναντι των πιέσεων που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια θα συμπεριλάβει στο επόμενο πακέτο η κυβέρνηση. Επιπλέον έκπτωση αλλά και επέκτασή της για το πρώτο τρίμηνο του 2022, μέσω της ΔΕΠΑ, για το φυσικό αέριο, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ενώ τους πρώτους μήνες του 2022, αναμένεται να ενεργοποιηθεί μόνιμος μηχανισμός επιδότησης  για τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο νέος μηχανισμός δεν θα αφορά όλους αλλά οι δικαιούχοι των νέων επιδοτήσεων θα επιλέγονται βάσει εισοδηματικών  κριτήριων που θα οριστούν τις επόμενες ημέρες από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών αλλά και Περιβάλλοντος. Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα αφορά το σύνολο των παρόχων, όχι μόνο τη ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης: 

Παράταση των μέτρων στήριξης: Έρχονται «δύο ανάσες» για τις επιχειρήσεις

ΦΠΑ: «Παγώνει» στα ακίνητα έως το 2025 – Τι αλλάζει στα νησιά – Πού μηδενίζεται

Εθνικό Σχέδιο για τη Νεολαία: Πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τις φθηνές κατοικίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News