Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 20:00
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Καλεί την Τράπεζα της Αγγλίας να μην αδρανήσει στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

ΔΝΤ:  Καλεί την Τράπεζα της Αγγλίας να μην αδρανήσει στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού

Προειδοποίηση στην Τράπεζα της Αγγλίας απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφύγει την αδράνεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, για τον οποίο προβλέπει ότι θα εκτοξευθεί σε υψηλό 30ετίας, στο 5,5% το επόμενο έτος.

Σε ετήσια έκθεση για τη βρετανική οικονομία, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η χώρα έχει καταγράψει ισχυρότερη ανάκαμψη από ό,τι αναμενόταν, αν και η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει μια «μικρή επιβράδυνση» τους επόμενους τρεις μήνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει υπογραμμίσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 4,2%, θα επιστρέψει στον στόχο του 2% τα επόμενα χρόνια. 

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα δεν προχώρησε στην αναμενόμενη άνοδο επιτοκίων, λόγω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της λήξης του προγράμματος επιδότησης των εργαζομένων. Αναμένεται να κάνει το ίδιο την Πέμπτη, λόγω του αντίκτυπου της Όμικρον στην οικονομία.

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει κάποιες επιπτώσεις από τη μετάλλαξη, όμως δεν θα πρέπει να καθυστερήσει πολύ την αύξηση των επιτοκίων. 

«Η νομισματική πολιτική έχει επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη διαχείριση της μεταβλητότητας», υπογραμμίζει το ΔΝΤ. «Θα ήταν σημαντικό να αποφευχθεί η αδράνεια, δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τον περιορισμό των δευτερογενών επιπτώσεων. Θα χρειαστεί προσεκτική επικοινωνία, για να προετοιμαστούν οι αγορές για πιθανές συχνότερες κινήσεις», τονίζει.

Στο ερώτημα εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της το Νοέμβριο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα «λειτουργεί με σωστή κρίση» και σημείωσε ότι η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. 

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να ξεκαθαρίσει πόσο σκοπεύει να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ύψους 1,18 τρισ.δολαρίων για να εστιάσει εν συνεχεία στα επιτόκια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News