Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 23:33
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Υπό απειλή τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα

Υπό απειλή τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα

Μία νέα απειλή δημουργεί η εργασία από το σπίτι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού: τείνει να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη του χρήματος, που σημαίνει ότι τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του πλανήτη θα αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις στο μέλλον. 

Στη Ν.Υόρκη, Goldman Sachs και Moelis & Co., ενδεχομένως να «δουν» κορυφαίους χρηματιστές τους να μετακομίζουν στην Φλόριντα, σε μία κίνηση που καταδεικνύει τους υψηλούς φόρους και τα έξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην αμερικανική μητρόπολη. Την ίδια στιγμή, το Brexit απομακρύνει ενεργητικό και ταλέντα από το Λονδίνο, ενώ στην Κίνα η πολιτική της θέτει υπό απειλή την ελκυστικότητα του Χονγκ Κονγκ απέναντι στους διεθνείς επενδυτές. 

«Τα χρηματοοικονομικά κέντρα απειλούνται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Η πόλη με τη μεγαλύτερη πίεση είναι το Χονγκ Κονγκ. Η Ν.Υόρκη είναι περισσότερο διαφοροποιημένη οικονομικά ίσως περισσότερο και από το Λονδίνο. Το πρόβλημά της είναι ότι έχει αρκετό εσωτερικό προσανατολισμό σε σχέση με το Λονδίνο που είναι πιο διεθνοποιημένο», αναφέρει ο Μάικλ Μεινέλι, συνιδρυτής του think tank με έδρα το Λονδίνο, Z/Yen Group, που έχει συστήσει το δείκτη Global Financial Centers Index (δείκτης που παρακολουθεί τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα). 

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να δουλεύουν από το σπίτι κατά μέσο όρο δύο ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα της Barclays, γεγονός που σημαίνει μείωση 10% έως 20% της ζήτησης για γραφεία, με τη Βρετανία να είναι η πιο ευάλωτη σε αυτή την αλλαγή.

Αρκεί να σημειωθεί ότι το μερίδιο του Λονδίνου στις επενδύσεις real estate ανάμεσα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μειώθηκε κατά το ήμισυ από τις αρχές του έτους έως το Σεπτέμβριο από το υψηλό του 40% που κατείχε πριν από το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, σύμφωνα με στοιχεία των Real Capital Analytics και της Savills. Σε αντίθεση, Παρίσι, Βερολίνο και Φρανκφούρτη έχουν όλες μεγαλύτερο μερίδιο. 

Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για το Brexit, η Goldman Sachs και η JPMorgan Chase & Co. έχουν ήδη γνωστοποιήσει ότι περισσότεροι από 300 εργαζόμενοί τους θα μετακινηθούν σε άλλες πόλεις. Η Goldman μεταφέρει ενεργητικό της αξίας 60 δισ.δολαρίων στην Φρανκφούρτη, ενώ η JPMorgan ενεργητικό περίπου 230 δισ.δολαρίων στην ίδια γερμανική πόλη. 

Επίσης, η ελεγκτικολογιστική εταιρεία ΕΥ είχε αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της ότι μόλις το 10% των μεγάλων χρηματοοικονομικών εταιρειών σχεδιάζουν να συστήσουν ή να επεκτείνουν δραστηριότητες στη Βρετανία το επόμενο έτος, εν μέσω της αβεβαιότητας για το Brexit και της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 45% του Απριλίου, εξέλιξη που αποτυπώνει το πλήγμα που έχει υποστεί η Βρετανία, όπου ο χρηματοοικονομικός κλάδος απασχολεί περισσότερα από ένα εκατομμύρια άτομα, εκπροσωπώντας το 7% της οικονομίας της και περισσότερο από το 10% των φορολογικών εσόδων της. 

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, πόλεις όπως Ντάλλας, Ατλάντα, Τενεσί, Νασβίλ και Β.Καρολίνα είναι μεταξύ αυτών που προσελκύουν επιχειρήσεις από τη Ν.Υόρκη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μάρκ Γουίλιαμς, σύμβουλος επιχειρήσεων της Strategic Development Group. 

Κατάταξη          2010                2020     

1.                   Λονδίνο            Ν.Υόρκη

2.                   Ν.Υόρκη           Λονδίνο

3.                   Χονγκ Κονγκ      Σανγκάη

4.                   Σινγκαπούρη      Τόκιο

5.                   Τόκιο               Χονγκ Κονγκ

6.                   Σανγκάη           Σιγκαπούρη

7.                   Σικάγο             Πεκίνο 

8.                   Ζυρίχη             Σαν Φρανσίσκο

9.                 Γενεύη               Σενζέν 

10.                Σύδνευ               Ζυρίχη

Πηγή: Z/Yen Global Financial Centres Index       

 

Πηγή: Βloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News