Business & Finance Τρίτη 6/10/2020, 12:27
BUSINESS & FINANCE

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Επτά στους δέκα βλέπουν την τηλεργασία ως αρνητική εξέλιξη για τα δικαιώματά τους

Ως «απειλή» για τα δικαιώματά τους βλέπουν την πανδημία επτά στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που χαρτογραφεί τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις συνθήκες απασχόλησης και τις τάσεις στην αγορά εργασίας, το 73% των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκφράζουν μεγάλες επιφυλάξεις απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας, ως προς μια σειρά παραμέτρων. Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την τηλεργασία ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του, ενώ το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του. Το 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του, το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Τρεις στους δέκα εργαζόμενους (32%) δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους μετά την πανδημία. Το 20% των εργαζομένων ανέφερε ότι μετά την πανδημία συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Ο δείκτης αισιοδοξίας παρουσιάζει μείωση: 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%.

Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι  για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).

Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, η έρευνα «αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις».

«Ήδη από τον Ιούνιο είχε επισημανθεί η ανάγκη ανάπτυξης ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την ανάδειξη των θετικών και των ‘γκρίζων’ περιοχών της. Τρεις μήνες μετά, έχουμε πλέον τη σαφή αποτύπωση αυτών των προβληματισμών και η ανάγκη πλήρους θεσμικής παρέμβασης μοιάζει επιτακτική» υπογραμμίζει.

Σημειώνει τέλος πως «όσο οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News