Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 22:07
BUSINESS & FINANCE

Εννέα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Brexit

Εννέα πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Brexit

Ενώ το σενάριο ενός εμπορικού Brexit κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, ιδίως μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την 1η Ιανουαρίου είναι κάτι παραπάνω από έντονη.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την ύπαρξη συμφωνίας για θέματα εμπορίου, θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας ιστορικής σχέσης και την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, αυξάνοντας το κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η λήξη της μεταβατικής περιόδου, η οποία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, θα καταστήσει ακόμη πιο εμφανείς τις συνέπειες του δημοψηφίσματος του 2016 στην οικονομία, το εμπόριο και την ευρύτερη κοινωνία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νόμισμα

Η πρώτη αλλαγή θα γίνει αντιληπτή στο νόμισμα, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά. Μάλιστα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν έως και το 20%, σε περίπτωση ενός εμπορικού «διαζυγίου».

Η Nomura, χαρακτηριστικά, θεωρεί ότι η στερλίνα είναι πιθανό να υποχωρήσει κοντά στα επίπεδα του ενός δολαρίου. Λιγότερο απαισιόδοξη είναι η NatWest, η οποία βλέπει υποχώρηση του βρετανικού νομίσματος έως το 1,20 δολάριο.

Από την άλλη πλευρά, το Brexit αναμένεται να σηματοδοτήσει την εκτίναξη της ζήτησης των βρετανικών ομολόγων, τα οποία θα καταστούν ως ακόμη ένα επενδυτικό καταφύγιο, πλαισιώνοντας το αμερικανικό ομόλογο, τον χρυσό και το ιαπωνικό γεν.

Το Citi του Λονδίνου

Επιπτώσεις αναμένονται και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το Brexit θα σηματοδοτήσει την απώλεια της πρόσβασης σε μια αγορά 450 εκατ. καταναλωτών, με αποτέλεσμα αρκετές τράπεζες να αναγκαστούν να μεταφέρουν προσωπικό ή να ιδρύσουν νέα παραρτήματα σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης. 

Λιμάνια και σύνορα

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ένα εμπορικό Brexit θα οδηγήσει στον σχηματισμό μεγάλων ουρών στις όχθες της Θάλασσας της Μάγχης. Έξω από το Ντόβερ, στη νότια Αγγλία, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα βρίσκονται έως και 7.000 φορτηγά σε ημερήσια βάση. Η κυβέρνηση του Λονδίνου θεωρεί ότι τέτοιου μήκους ουρές θα αποτελούν μόνιμο φαινόμενο για τουλάχιστον τρεις έως έξι μήνες.

Ταξίδια

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες στην Ε.Ε. θα νιώσουν ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις ενός no deal Brexit. Οι οδηγοί θα χρειάζονται διεθνές δίπλωμα οδήγησης, ενώ θα πρέπει να προσκομίζουν «πράσινη κάρτα» για την ασφαλιστική ενημερότητα των Ι.Χ.. Επίσης, στα αεροδρόμια, οι Βρετανοί θα κληθούν να περιμένουν σε μεγαλύτερες ουρές και να υποβάλλονται σε περισσότερους ελέγχους, οι οποίοι θα είναι σαφώς αυστηρότεροι.

Προμήθεια τροφίμων

Ένα no deal θα πυροδοτήσει την αύξηση του πληθωρισμού και και την εμφάνιση ελλείψεων σε προϊόντα, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε αφθονία στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετς. Άλλωστε, ένα μεγάλος μέρος των τροφίμων, των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την αλυσίδα Tesco, το συνολικό κόστος για το καλάθι των καταναλωτών θα αυξηθεί κατά 3% έως 5%, ως απόρροια των εμπορικών δασμών. Η τιμή της φέτας δε εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 55%, όπως προβλέπεται σε έρευνα του London School of Economics. 

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η αγορά ενός Ι.Χ. θα καταστεί πολύ πιο κοστοβόρα για τους Βρετανούς, καθώς οι εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων αναμένεται να επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς έως 10%. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει 1,5 εκατ. οχήματα από την Ε.Ε., ενώ η εγχώρια παραγωγή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ευρωπαϊκών εξαρτημάτων. 

Έρευνα και εκπαίδευση

Χωρίς την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει περίπου 80 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντες» της Ε.Ε., το οποίο αφορά την χρηματοδότηση ερευνών σε διάφορους επιστημονικούς τομείς. Υπό κίνδυνο τίθεται και το μέλλον του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, γνωστό και ως Erasmus.

Φάρμακα και φαρμακευτικές

Οι εταιρείες του κλάδου τόσο στο Ην. Βασίλειο όσο και στην Ε.Ε. έχουν διαβεβαιώσει ότι οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίσουν δυσχέρειες στην πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φάρμακα. Ωστόσο, η έλλειψη ενός κοινού προτύπου ασφάλειας και ελέγχου θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικών καθυστερήσεων στην προμήθεια συγκεκριμένων φαρμάκων. 

Βόρεια Ιρλανδία

Το πρωτόκολλο για τη διατήρηση ενός χερσαίου διαύλου, μήκους 310 μιλίων, στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας (σ.σ. τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) και Ιρλανδίας (σ.σ. χώρα της Ε.Ε.) θα διατηρηθεί ακόμη και στην περίπτωση του no deal Brexit. Όμως, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν προκλήσεις και αβεβαιότητες, όσον αφορά τις υπάρχουσες συμφωνίες στην ιρλανδική θάλασσα. Την ίδια ώρα, ένα εμπορικό «διαζύγιο» δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσει την ένταση στην ιρλανδική νήσο, συμβάλλοντας στην αποσταθεροποίηση και την κλιμάκωση εθνικών συρράξεων.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News