Business & Finance Σάββατο 5/12/2020, 21:41
BUSINESS & FINANCE

Brexit: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών

Brexit: Νέα προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών

Την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφώνησαν ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, σε μια προσπάθεια υπέρβασης των εμποδίων για την επίτευξη μια νέας εμπορικής συμφωνίας.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας, το απόγευμα του Σαββάτου. Μετά το τέλος της συνομιλίας, έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο, Κυριακή, στις Βρυξέλλες. 

«Οι διαφορές παραμένουν. Καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή εάν δεν επιλυθούν. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές θα ξανασυναντηθούν αύριο. Εμείς θα μιλήσουμε ξανά τη Δευτέρα» δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, η βρετανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «πρέπει να καταβληθεί περαιτέρω προσπάθεια» για να εκτιμηθεί αν οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, επεσήμανε ότι οι αυριανές συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Φροστ, «θα δείξουν αν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια νέα εμπορική συμφωνία».

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον δεν υπάρξει νέα εμπορική συμφωνία έως τις 31 Δεκεμβρίου, η οποία θα αντικαταστήσει το σημερινό μεταβατικό καθεστώς, τότε από την 1η Ιανουαρίου το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Ην. Βασιλείου θα υπόκειται αυτόματα στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει το τέλος πολλών δεκαετιών ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, ανθρώπινου κεφαλαίου και χρημάτων, καθώς το Λονδίνο θα πάρει οριστικό «διαζύγιο» από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης, με τις εμπορικές συναλλαγές να επιβαρύνονται με δασμούς και πρόσθετες χρεώσεις. 

moneyrereview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News