Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 10:24
BUSINESS & FINANCE

Σε κρίσιμη καμπή οι εμπορικές συνομιλίες Ε.Ε. – Βρετανίας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο γαλλικού βέτο σε περίπτωση «κακής» συμφωνίας

Σε κρίσιμη καμπή οι εμπορικές συνομιλίες Ε.Ε. – Βρετανίας

Τις διαφορές τους στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως στα ζητήματα της αλιείας και των κρατικών επιδοτήσεων, προσπαθούν να γεφυρώσουν η Ε.Ε. και η Βρετανία και αμφότερες ζητούν παραχωρήσεις ώστε να «ξεκλειδώσει» μία μεταξύ τους συμφωνία, πριν από την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου για το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες συνεχίζονται και επανέλαβε πως η Ε.Ε. επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά «όχι με κάθε κόστος».

Ανέφερε ακόμη πως η Ένωση είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή έκβαση και πρόσθεσε πως στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στις συνομιλίες. Τόνισε ακόμη πως θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές θα γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμέντ Μποντ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αδιεξόδου στις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα του να ασκήσει βέτο στην περίπτωση μίας «κακής» συμφωνίας. «Αν δεν επιτευχθεί μία καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο» είπε.

Ο Βρετανός υπουργός Επιχειρηματικότητας, Αλοκ Σάρμα, δήλωσε πως οι εμπορικές συνομιλίες βρίσκονται σε «κρίσιμη καμπή», προσθέτοντας πως ο μόνος τρόπος να υπάρξει συμφωνία είναι «να δεχθεί η Ε.Ε. ότι η Βρετανία είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News