Business & Finance Παρασκευή 22/10/2021, 11:56
BUSINESS & FINANCE

Αξιόχρεο: Τι περιμένει η αγορά από το σημερινό review της S&P

Είναι το προ-τελευταίο review της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης για το 2021

Αξιόχρεο: Τι περιμένει η αγορά από το σημερινό review της S&P

Μετά τις 11 το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του review της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο S&P Global Ratings.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές, ενώ το σημερινό review είναι το προ-τελευταίο για τη χρονιά, αφού το 2021 θα ρίξει αυλαία για το αξιόχρεο της Ελλάδας στις 19 Νοεμβρίου, με τις ανακοινώσεις της Moody’s. Η Ελλάδα ήταν μία από τις λιγοστές χώρες που είδε το αξιόχρεό της να αναβαθμίζεται μέσα στην πανδημία και πλέον θεωρείται ότι βρίσκεται σε τροχιά για την έξοδο από το junk και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ορίζοντα το 2023 ή ενδεχομένως και νωρίτερα. 

Διαβάστε επίσης: ABN Amro: Έρχεται αναβάθμιση της Ελλάδας – «Ταύρος» για τα ομόλογα

Πάντως, με δεδομένο ότι η S&P είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα τον Απρίλιο από το ΒΒ- στο ΒΒ, η αγορά δεν τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες για μία θετική μεταβολή του αξιόχρεου σε αυτή τη φάση, παρότι η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εκπλήξεις δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν.

«Δεν περιμένουμε αυτή η διαδικασία να καταλήξει σε μεταβολή της αξιολόγησης» είναι το σημερινό σχόλιο της DZ Bank.

Διαβάστε επίσης: Fitch: Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της S&P έχουν δηλώσει ότι η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εξαρτάται από την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της βελτίωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων. Ένα τέτοιο περιβάλλον, που επιτρέπει παράλληλα τη σημαντική συρρίκνωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, επίσης οδηγεί σε αναβαθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Scope Ratings στο «MR»: Γιατί αναβαθμίσαμε την Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες του οίκου αξιολόγησης, καθιστώντας αναγκαία μία αναβάθμιση των προβλέψεων αυτών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες αποφάσεις του σε σχέση με το αξιόχρεο. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις της S&P που μιλούσαν για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 4,9% για φέτος, φαντάζουν πλέον πολύ συντηρητικές.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου δείχνουν να πιστεύουν ότι η εγχώρια οικονομία μπορεί να διατηρήσει αυτό το καλό momentum και τα επόμενα χρόνια, με ανάπτυξη 5,8% το 2022, 5% το 2023 και 4,5% το 2024.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News