Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 16:53
BUSINESS & FINANCE

Το ποντίκι-trader που βάζει τα γυαλιά στον Γουόρεν Μπάφετ

Το ποντίκι-trader που βάζει τα γυαλιά στον Γουόρεν Μπάφετ

Ο Mr Goxx μοιάζει με τους χιλιάδες άλλους που ελπίζουν να γίνουν πλούσιοι επενδύοντας στα κρυπτονομίσματα.

Εκτός από δύο βασικές διαφορές:

Πρώτον, οι αποδόσεις του 20% που έχει βγάλει κατά τη διάρκεια της επενδυτικής καριέρας του τον καθιστούν καλύτερο από πολλούς επαγγελματίες traders.

Και δεύτερον, ο Mr Goxx δεν είναι άνθρωπος, αλλά χάμστερ.

Το ποντίκι αυτό έχει ένα dealing room πλάι στο κανονικό του κλουβί. Κάθε μέρα, όταν μπαίνει στο «γραφείο» του, αρχίζει το livestream στην πλατφόρμα Twitch και ο λογαριασμός του στο Twitter ενημερώνει το κοινό για τις επενδυτικές του κινήσεις.

Καθώς τρέχει στον τροχό του, το ποντίκι επιλέγει το κρυπτονόμισμα στο οποίο θέλει να επενδύσει. Και το «γραφείο» του έχει δύο τούνελ: Ένα για την αγορά και ένα για την πώληση.

Κάθε φορά που ο Mr Goxx περνά από ένα τούνελ, η συναλλαγή που έχει επιλέξει ολοκληρώνεται μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος.

Τα μυαλά πίσω από το ποντίκι-trader είναι δύο 30άρηδες από τη Γερμανία που προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

«Νιώθαμε ότι όλα γίνονται πιο ακριβά αυτές τις μέρες και το να βάλεις χρήματα στην άκρη είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις τόσο υψηλό ενοίκιο να πληρώσεις», είπαν στο BBC. «Φαίνεται ότι οι περισσότεροι της γενιάς μας δεν βλέπουν άλλη επιλογή από το να ρίξουν μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, χωρίς να έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει εκεί», εξήγησαν.

«Κάναμε πλάκα για το εάν το χάμστερ μου θα μπορούσε να κάνει πιο έξυπνες επενδυτικές επιλογές από ό,τι κάνουμε εμείς οι άνθρωποι».  

Κάπως έτσι γεννήθηκε ο Mr Goxx, ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από το Mt Gox, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων, το οποίο χρεοκόπησε όταν χάκερς έκλεψαν εκατοντάδες χιλιάδες bitcoin από την πλατφόρμα.

Οι πρώτοι μήνες του ποντικού-trader ήταν δύσκολοι. Ο Mr Goxx ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου με 326 ευρώ, δίνοντας μία εντολή στο κρυπτονόμισμα Stellar. Έναν μήνα αργότερα, το ποντίκι είχε δώσει 95 εντολές και είχε υποστεί ζημιά 7,3% στο χαρτοφυλάκιό του.

Όμως, έως τις 27 Σεπτεμβρίου, οι αποδόσεις του είχαν φτάσει στο 19,41%.

Πρόκειται για πορεία καλύτερη από εκείνη των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών FTSE 100 και Dow Jones, αλλά ακόμα και από αυτήν της Berkshire Hathaway, της εταιρείας του «γκουρού» των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του σάιτ κρυπτονομισμάτων Protos.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News