ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Φόβος για κύμα συνταξιοδοτήσεων – Πώς θα ανακοπεί

Φόβος για κύμα συνταξιοδοτήσεων – Πώς θα ανακοπεί

Οι τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα των συντάξεων αποσκοπούν στην αποτροπή μιας απότομης, μαζικής εξόδου από τον εργάσιμο βίο. Ποιος είναι ο φόβος του υπουργείου Εργασίας με το βλέμμα στα ασφαλιστικά ταμεία. Το διαβατήριο των πλασματικών ετών και το κόστος εξαγοράς.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση μέσω της οποίας παρατείνεται κατά ένα έτος η προθεσμία υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών ετών που έληγε στις 31/12/2021, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας. Η νέα προθεσμία των αιτήσεων ορίζεται έως και την 31/12/2022.

Τόσο με την παραπάνω ρύθμιση, όσο και με τη διαβεβαίωση που δίνει μέσω ανακοίνωσης πως οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως 31/12/2021  μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε χωρίς κανέναν περιορισμό, το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να ανακόψει πιθανό κύμα συνταξιοδότησης.

Ο λόγος είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων συντάξεων αφενός θα δυσκόλευε τα ήδη ταλαιπωρημένα ταμεία του ΕΦΚΑ , αφετέρου θα έβγαζε εκτός στόχου τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων. Σημειωτέον, η τελευταία έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη επαναλάμβανε την δέσμευση των αρχών για μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους.   

Το διαβατήριο των πλασματικών ετών

Είναι σύνηθες για ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να προχωρούν στην αναγνώριση πλασματικών ετών ώστε να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 67 αλλά και να αυξάνουν το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν τι είδους πλασματικά χρόνια θα αναγνωρίσουν ή θα εξαγοράσουν.

 

Κατηγορία

Χρόνος

Με εξαγορά ή όχι

Στρατιωτική θητεία

Όλος ο χρόνος υπηρεσίας

εξαγορά

Γονική άδεια ανατροφής

Όλος ο χρόνος άδειας

εξαγορά

 

Επιδότηση ασθένειας

Ως 300 ημέρες

χωρίς εξαγορά

μόνο ασφαλισμένοι ιδιωτικού τομέα

Τακτική ανεργία ΟΑΕΔ

Ως 300 ημέρες

χωρίς εξαγορά

μόνο ασφαλισμένοι ιδιωτικού τομέα

Εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών

Ως 2 έτη

εξαγορά

Χρόνος σπουδών

Πρόγραμμα σπουδών σχολής

εξαγορά

 

Κενά Διαστήματα Ανεργίας

Όλος ο χρόνος

εξαγορά

μόνο ασφαλισμένοι ιδιωτικού τομέα

Χρόνος κύησης και Λοχείας

Όλος ο χρόνος

χωρίς εξαγορά

Χρόνος Απεργίας

Όλος ο χρόνος

εξαγορά

 

Πλασματικός χρόνος τέκνων

Μέχρι 5 έτη

1ο παιδί ->1

2ο παιδί ->2

3ο παιδί ->2

εξαγορά

 

Χρόνος μαθητείας

Μέχρι 2 έτη

εξαγορά

 

Χρόνος έναρξης πριν την εγγραφή στον ΟΑΕΕ

Μέχρι 5 έτη

εξαγορά

 

 

Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά: Χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση, δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής. Λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.

Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά: Συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη.

Το κόστος εξαγοράς

Tο μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο κύριας ασφάλισης όλων των πλασματικών χρόνων προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν την υποβολή του αιτήματος. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζεται στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτή.

Από 1/1/2020  το ίδιο κόστος ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται:  

α) Εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς

β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται).

γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή αύξησης του ποσού , το ποσό εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση, ποσό ίσο με το 25% του ποσού της σύνταξης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News