ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Big Brother των συντάξεων και το ραντεβού

O Big Brother των συντάξεων και το ραντεβού

Ο Κωστής Χατζηδάκης αλλά και η νέα διοίκηση του ΕΦΚΑ έχουν βάλει ως στόχο τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων έως τέλος του έτους. Το σχέδιο στην απονομή συντάξεων απλώνεται σε 3 πυλώνες με στόχο όχι μόνο τον μηδενισμό αλλά και την οριστική λύση του προβλήματος.

Απονομή συντάξεων μέσω λογιστών και δικηγόρων

Οι λογιστές και οι δικηγόροι σε σύντομο χρονικό διάστημα «πιάνουν δουλειά» στην εκκαθάριση των συντάξεων, εφόσον βέβαια πιστοποιηθούν πρώτα από τον ΕΦΚΑ. Ήδη έχει ολοκληρωθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος από τους επαγγελματίες. Αφού πρώτα πιστοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ οι 180 πρώτοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να εμπλακούν στην διαδικασία της απονομής των συντάξεων από τον Σεπτέμβριο.

 

Το Μητροπολιτικό κέντρο έκδοσης συντάξεων 

Στο πράσινο κτήριο της Κηφισιάς πλέον λειτουργεί το συντονιστικό κέντρο και επιχειρησιακό κέντρο του ΕΦΚΑ. Από εκεί θα παρακολουθείται η απονομή των συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Θα συντονίζεται όλη η διαδικασία ώστε να επιτευχθεί και η επιτάχυνση της διαδικασίας και του project μηδενισμός συντάξεων.  

Παράλληλα, στο ίδιο κτήριο ήδη λειτουργεί η πρώτη φάση λειτουργίας της νέας δομής ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής και η καθυστέρηση τους φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια. Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τ. Ταμείων, τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο. Ήδη τον Ιούλιο, πρώτος μήνας λειτουργίας της νέας γραμμής απονομής συντάξεων, εκδόθηκαν 1.100 παραπάνω νέες συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Στόχος είναι μέχρι το Φθινόπωρο να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως. Το αμέσως επόμενο διάστημα οι φυσικοί φάκελοι θα ψηφιοποιούνται πλήρως προτού έρθουν για επεξεργασία στο «πράσινο κτήριο». 

 

Σύνταξη με ραντεβού 

Στόχος δεν είναι μόνο ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων αλλά να λυθεί για πάντα το πρόβλημα της συσσώρευσης συνταξιοδοτικών φακέλων. Σε αυτό θα συμβάλλει η ολοκλήρωση του project που τρέχει από τον προηγούμενο καλοκαίρι της ψηφιακής σύνταξης μέσω του συστήματος Άτλας. Στόχος είναι η ένταξη όλων των ταμείων έως τέλος του έτους.

Ο ασφαλισμένος θα μπορεί με ένα κλικ από τον υπολογιστή του να καταθέτει το αίτημα σύνταξης. Κατά το μοντέλο εμβολιασμού ο ασφαλισμένος θα κλείνει ραντεβού με τον e-ΕΦΚΑ ώστε εάν χρειαστεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που χρειάζονται. Στην ολοκλήρωση βέβαια αυτού του φιλόδοξου σχεδίου θα συμβάλλει βέβαια και η ολοκλήρωση ενοποίησης  των πληροφοριακών συστημάτων των πρώην Ταμείων του ΕΦΚΑ κάτι που θα αναλάβει  η ομάδα Πιερρακάκη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News