ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν για τις συντάξεις

Τα επόμενα βήματα για να μηδενιστεί το στοκ

AP Photo

Οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν ένα επίμονο αγκάθι, παρά τα βήματα που έχουν γίνει για τη ραγδαία μειωσή τους. Σύμφωνα με την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε χθες, οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις ξεπερνούν τον στόχο κατά 139 εκατομμύρια ευρώ. Το απόθεμα τον Ιούλιο έφτασε τα 359 εκατ. ευρώ που υπολείπεται του μηνιαίου στόχου των 221 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξηγείται στην έκθεση η απόκλισή από τον στόχο οφείλεται  κυρίως από την καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφαση που θα επέτρεπε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικών αποζημιώσεων. Παρά την καθυστέρηση όπως αναφέρει η εκθεση, οι ελληνικές αρχές  επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για πλήρως εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων μέχρι το τέλος του 2021.

Λογιστές και δικηγόροι 

Οι επαγγελματίες που θα μπουν στην διαδικασία των συντάξεων έχουν «καθίσει ήδη στα θρανία» ώστε να πιστοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ. Από τα τέλη Οκτωβρίου , ο ασφαλισμένος που υποβάλλει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης ή είναι εν αναμονή συνταξιούχος, θα μπορεί να αναθέσει σε ιδιώτη δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του, υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση στον e-ΕΦΚΑ.

Στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία(δικηγόρο ή λογιστή) από το ειδικό μητρώο που θα τηρείται στον e-ΕΦΚΑ.

Oι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του ΕΦΚΑ. Βασικό έργο τους θα είναι:

α) Να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

β) Να διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών (για τους μη μισθωτούς), να εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης.

γ) Να υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

δ) Να συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

ε) Να εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

στ) Να συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.

Με βάση αυτές τις βεβαιώσεις, τις οποίες θα πρέπει να υποβάλει ο πιστοποιημένος  επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του φορέα θα υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και θα εκδίδουν την οριστική απόφαση μέσα σε 30 ημέρες. Εάν παρέλθει το όριο των 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου οριστικής απόφασης και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, θα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο του ιδιώτη, και βάσει αυτού θα απονέμεται η σύνταξη. 

 

Ψηφιακές συντάξεις

Οι ψηφιακές συντάξεις τουλάχιστον για τα νέα αιτήματα θα βοηθούσε ώστε να μην δημιουργείται νέο στοκ συντάξεων .Μέσω του συστήματος «Άτλας» θα έπρεπε να εκδίδονται ψηφιακά νέα συνταξιοδοτικά αιτήματα περισσότερων ταμείων. Έως τώρα εκδίδονται ψηφιακά  οι συντάξεις χηρείας  και οι συντάξεις του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Από τον Ιούλιο θα έπρεπε να είχαν προστεθεί και άλλες κατηγορίες ταμείων  στην ψηφιακή σύνταξη. Πηγές του «ΜR» επιρρίπτουν ευθύνες στην εταιρεία η οποία έχει αναλάβει το έργο των ψηφιακών συντάξεων αναγνωρίζοντας ότι το project έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος, καθώς μέχρι και τώρα δεν έχει προστεθεί καμία νέα κατηγορία.

Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο MR θα δοθεί  νέο χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία τον Οκτώβριο αλλά τονίζουν πως παραμένει ο στόχος να προστεθούν όλα τα ταμεία στο σύστημα των ψηφιακών συντάξεων έως τέλος του χρόνου.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News