Business & Finance Τετάρτη 15/09/2021, 20:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν είναι αρκετές οι προσπάθειες για την ανάδειξη των γυναικών

Λαγκάρντ: Δεν είναι αρκετές οι προσπάθειες για την ανάδειξη των γυναικών

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει τις έως τώρα προσπάθειες για να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών στον επαγγελματικό χώρο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τις γυναίκες να εξακολουθούν να μειονεκτούν σημαντικά όσον αφορά στην ανάληψη θέσεων στα ανώτατα αξιώματα μεταξύ των κορυφαίων θεσμικών οργάνων και των μεγάλων επιχειρήσεων. 

«Οταν βρίσκομαι στο δ.σ. και κοιτάζω γύρω μου, βλέπω 23 άνδρες και μια γυναίκα μαζί με εμένα», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Bloomberg. 

H 65χρονη Λαγκάρντ έχει πολλές φορές αναφερθεί στο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων που υπάρχει στον επαγγελματικό χώρο. Η ίδια αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προτού αναλάβει την κορυφαία θέση στην Φρανκφούρτη. 

«Στον κόσμο των χρηματοοικονομικών – δεν ξέρω εάν μπορούμε να το πούμε διάκριση, αποτελεί όμως σίγουρα θέμα ανισότητας ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες. Εάν κοιτάξεις στον κόσμο του επιχειρηματικού κεφαλαίου, ισχύει το ίδιο. Εάν κοιτάξεις τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων διεθνών τραπεζών, ισχύει το ίδιο. Εάν κοιτάξεις στο κοινοβούλιο, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει πολύ μικρότερη εκπροσώπηση των γυναικών σε σχέση με αυτή που υπάρχει στην κοινωνία. Συνεπώς, κάτι δεν πάει καλά», ανέφερε η Λαγκάρντ. 

Εντός της γηραιάς ηπείρου, μόνο τέσσερις χώρες έχουν γυναίκες στο «τιμόνι» των κεντρικών τραπεζών τους: Ρωσία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Σαν Μαρίνο. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μόνο δύο γυναίκες στο εννεαμελές δ.σ. της και θα μετρά 333 χρόνια ανδρικής ηγεσίας όταν ο νυν διοικητής της Αντριου Μπέιλι ολοκληρώσει τη θητεία του.

«Θα χρειαστεί μία συνεχής προσπάθεια από όλους μας προκειμένου να δοθεί στον καθένα η ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα ταλέντα και τις ικανότητές του και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του με τον τρόπο που επιθυμεί. Και αυτό σίγουρα δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή», κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ. 

European governments missed the chance create gender parity on the ECB Executive Board

Source: European Central Bank

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News