Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 12:43
BUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Κρατούν 20 δισ. ευρώ τον χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Κρατούν 20 δισ. ευρώ τον χρόνο σε φορολογικούς παραδείσους

Σε φορολογικούς παραδείσους κρατούν οι  μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες περίπου 20 δισ. ευρώ τον χρόνο ή το 14% των συνολικών κερδών τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι Barclays, HSBC και NatWest Group είναι ανάμεσα στα ονόματα που πληρώνουν ιδιαίτερα χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, κάτω από το 15%.

Η μελέτη του EU Tax Observatory εξέτασε 36 μεγάλες τράπεζες. Ως γνωστόν, η χρήση φορολογικών παραδείσων και οι πρακτικές φοροαποφυγής είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες, με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες διασώθηκαν με 1,5 τρισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων μετά την κρίση του 2008.

Έπειτα από συνομιλίες τις οποίες διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ, 130 χώρες, οι οποίες αποτελούν το 90% της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξαν τον Ιούλιο την επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η Βρετανία θα είναι η χώρα που θα κερδίσει τα περισσότερα εάν εφαρμοστεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής επί των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς εάν ο συντελεστής ίσχυε το 2020, στα κρατικά ταμεία θα εισέρρεαν επιπλέον 940 εκατ. ευρώ και το 2019 άλλα 1,47 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News