Business & Finance Σάββατο 24/07/2021, 21:30
ΗΠΑ

Γιατί οι πλούσιοι Αμερικανοί δανείζονται για να αγοράσουν σπίτια ή να επενδύσουν σε μετοχές;

Γιατί οι πλούσιοι Αμερικανοί δανείζονται για να αγοράσουν σπίτια ή να επενδύσουν σε μετοχές;

Oι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες διπλασίασαν τις χορηγήσεις δανείων τους και αυτό συμβαίνει επειδή οι εύποροι πελάτες τους δανείζονται για να αγοράσουν κατοικίες, να επενδύσουν στην χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως για να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη τους. 

Η αξία των δανείων που χορηγήθηκαν από τους βραχίονες διαχείρισης πλούτου των JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Morgan Stanley ξεπέρασε τα 600 δισ.δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο, αυξημένη 17,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα δάνεια αυτά εκπροσωπούν το 22,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των κορυφαίων τραπεζών, σε σχέση με το 16,3% στα μέσα του 2017. 

Οι τράπεζες έχουν την άνεση να χορηγούν αυτά τα δάνεια, καθώς οι επισφάλειές τους έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν. Η έντονη μεταβλητότητα της αγοράς ειδικά στο πρώτο κύμα της πανδημίας ανάγκασε τους διαχειριστές πλούτου να ζητήσουν από τους πελάτες τους περισσότερες εγγυήσεις. 

Ενώ αυτή η κατηγορία των δανείων βαίνει αυξητικά για περισσότερο από μία δεκαετία, ο ρυθμός επιταχύνθηκε από την ώρα που η Φέντεραλ Ριζέρβ μείωσε τα επιτόκια ως απάντηση στην κρίση της πανδημίας. Τα δάνεια που χορηγούνται από τον βραχίονα διαχείρισης πλούτου των JPMorgan, Bank of America, Citi και Morgan Stanley έχουν αυξηθεί 50% την τελευταία τετραετία, συγκριτικά με την αύξηση 9% των υπόλοιπων δανείων. 

Αυτό έχει την εξήγησή του και όχι μόνο επειδή οι εύποροι Αμερικανοί χρειάζονται τα χρήματα για να αγοράσουν νέα σπίτι ή να κάνουν ανακαίνιση στα σπίτια τους, να αγοράσουν έπιπλα ή έργα τέχνης. Προτιμούν να δανειστούν από το να ξοδέψουν τα δικά τους χρήματα, επειδή ο δανεισμός μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο για μείωση των φόρων.

Ετσι, αντί να πωλούν το δικό τους ενεργητικό για να αντλήσουν ρευστότητα – και ταυτόχρονα να κληθούν να πληρώσουν φόρο από κεφαλαιουχικά κέρδη – οι πλούσιοι πελάτες των τραπεζών επιλέγουν την χρηματοδότηση μέσω δανεισμού έναντι της αξίας της επένδυσής τους. «Ο μοναδικός άλλος τρόπος που οι εύπορες οικογένειες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ρευστότητα από το ενεργητικό τους είναι η πώληση, αλλά εάν συμβεί αυτό θα επιβαρυνθούν με τις συνεπακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις και αυτό δεν είναι διόλου ευνοϊκό», όπως αναφέρει νομικός σύμβουλος της White & Case. «Οι εύποροι λειτουργούν υπό ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα όπου όλος ο πλούτος τους είναι αφορολόγητος εκτός και εάν πωλήσουν ενεργητκό τους, αλλά είναι τόσο πλούσιοι που δεν χρειάζεται να το κάνουν», αναφέρει άλλος νομικός σύμβουλος της ομάδας Americans for Tax Fairness. 

Oικονομολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν περιουσία ύψους 4,25 τρισ.δολαρίων, εκ των οποίων τα 2,7 τρισ. είναι αφορολόγητο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News