Business & Finance Κυριακή 5/09/2021, 16:12
BUSINESS & FINANCE

ΗΑΕ: Συμφωνίες με 8 χώρες για να προσελκύσει επενδύσεις 150 δισ. δολαρίων

ΗΑΕ: Συμφωνίες με 8 χώρες για να προσελκύσει επενδύσεις 150 δισ. δολαρίων

Σε επίκεντρο του επιχειρείν και της διεθνούς οικονομικής σκήνης θέλουν να μετατραπούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσελκύοντας επενδύσεις από το εξωτερικό ύψους 150 δισ. δολαρίων. Επί περίπου μία δεκαετία, τα ΗΑΕ αποτελούν την εμπορική προτεύουσα της Μέσης Ανατολής και ανταγωνίζονται με την Σαουδική Αραβία. Προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ επιχειρούν να συνάψουν οικονομικές συμφωνίες με χώρες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίες έχουν καλές αναπτυξιακές προοπτικές. Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αξιωματούχων από τα ΗΑΕ, θα χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις για την απόκτηση βίζας, ώστε να προσελκύσουν περισσότερα νέα ταλέντα από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τα ΗΑΕ θα επιχειρήσουν να συσφίξουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις με τη Νότιο Κορέα, την Ινδονησία, την Κένυα, την Αιθιοπία και την Τουρκία. Όσον αφορά την Τουρκία, οι σχέσεις με τα ΗΑΕ έχουν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, έπειτα από χρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις. Επιπλέον, τα ΗΑΕ πρόκειται να συνάψουν νέες οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία, την Ινδία και το Ισραήλ. Αυτές οι οκτώ χώρες κατέχουν το 10% του παγκόσιου ΑΕΠ και φιλοξενούν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. 

«Θα ανοίξουμε τις αγορές με πιο επιθετικό τρόπο με πολλές χώρες», δήλωσε στο Bloomberg o Thani Al Zeyoudi, υπουργός διεθνούς εμπορίου των ΗΑΕ. Οι συμφωνίες θα συμπεριλαμβάνουν στρατηγικές επενδύσεις και από την κυβέρνηση, εμπόριο υπηρεσιών και προϊόντων, έρευνα και ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι τον επόμενο μήνα το Ντουμπάι θα φιλοξενήσει την World Expo, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από την επέλαση της Covid-19. Αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το 2020, ωστόσο ακυρώθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Ένας από τους βασικούς στόχους της έκθεσης είναι να συγκεντρώσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέα ταλέντα, προκειμένου να απεξαρτηθεί η περιοχή από τα πετρελαϊκά έσοδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News