BUSINESS & FINANCE

Το φτηνό χρήμα της ΕΚΤ αύξησε τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις

Νέες χορηγήσεις 6 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο από τις τράπεζες

Το φτηνό χρήμα της ΕΚΤ αύξησε τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις

Στα 46,8 δισ. ευρώ έναντι 37,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανήλθε στο τέλος του α’ 6μήνου η χρηματοδότηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ, καταγράφοντας άνοδο κατά 25% σε ετήσια βάση. Η φθηνή ρευστότητα που εξασφαλίζει το ευρωσύστημα σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων στήριξαν την αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων, που σύμφωνα με στοιχεία της Euroxx ανήλθε στα 6 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021. 

Το σύνολο των καταθέσεων των τεσσάρων συστημικών ομίλων ανήλθε στα 197 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 175,4 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις στην Ελλάδα. Από αυτά τα 51,2 δισ. ευρώ είναι τα υπόλοιπα καταθέσεων στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακολουθεί η Εθνική τράπεζα με 51 δισ. ευρώ, η Eurobank με 49,7 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με 45 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων.

Το φτηνό χρήμα της ΕΚΤ αύξησε τις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις-1
Πατήστε πάνω στον πίνακα για να μεγαλώσει. 

Οι συνολικές χορηγήσεις ανήλθαν στα 153,8 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 135,9 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων διαθέτει η Alpha Bank και η Eurobank με συνολικά υπόλοιπα 37,5 δισ. ευρώ η κάθε μία, ενώ ακολουθεί η τράπεζα Πειραιώς με 33,1 δισ.  ευρώ και η Εθνική με 29,9 δισ. ευρώ, στα οποία ωστόσο περιλαμβάνεται 3 δισ. ευρώ reverse repo. Να σημειωθεί ότι το καθαρό χαρτοφυλάκιο των δανείων μετά από τις προβλέψεις εμφανίζεται μειωμένο στο τέλος του α΄ 6μήνου σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου λόγω των αυξημένων προβλέψεων που παίρνουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της εξυγίανσης των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια του παρελθόντος, αλλά και λόγω της απο-αναγνώρισης από τους ισολογισμούς τους των δανείων που μεταβιβάζουν σε επενδυτές στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων. 

Εξαίρεση είναι η Εθνική τράπεζα που περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό της το repo των 3 δισ. ευρώ και εμφανίζει αυξημένο υπόλοιπο χορηγήσεων. Επίσης η Eurobank καταγράφει αύξηση των χορηγήσεων κατά 1,7%, καθώς έχει ολοκληρώσει σε μεγαλύτερο βαθμό την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της και έχει απο-αναγνωρίσει από τον ισολογισμό της τις τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo σε προηγούμενα τρίμηνα. Αντίθετα τόσο η Alpha Bank όσο και η τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζουν μειωμένο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων κατά 4,9% και 12,3%, στα 37,5 δισ. ευρώ και 33,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα εξαιτίας των σημαντικών προβλέψεων που έχουν πάρει στο α’ 6μηνο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών πωλήσεων και τιτλοποιήσεων που έχουν ανακοινώσει. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ανακοινώσει νέες συναλλαγές ύψους 8,1 δισ. ευρώ έως και το α’ εξάμηνο του 2022, παίρνοντας στα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου σημαντικό μέρος της ζημιάς για την απο-αναγνώριση αυτών των συναλλαγών και η τράπεζα Πειραιώς έχει δρομολογήσει συναλλαγές ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την οριστική εκκαθάριση του ισολογισμού της. 

Τα έσοδα από τόκους στο τέλος του α’ 6μήνου του 2021 ανήλθαν στα 770,6 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank (σταθερά σε σχέση με το αντίστοιχο 6μηνο του 2020), στα 669,7 εκατ. ευρώ για την Eurobank (μείωση 2,8% σε ετήσια βάση), στα 591 εκατ. ευρώ (αύξηση 7,4% σε ετήσια βάση) για την Εθνική τράπεζα και στα 772,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 6,2%) για την τράπεζα Πειραιώς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των εσόδων από τόκους έχει επηρεαστεί από την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του προγράμματος TLTRO (από το -0,5% στο -1%) της ΕΚΤ,  που καταβάλλεται αναδρομικά κάθε φορά που οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους για τις νέες εκταμιεύσεις δανείων και στο β’ τρίμηνο του έτους το  σχετικό όφελος έχει καρπωθεί  τόσο η Εθνική όσο και η τράπεζα Πειραιώς, καταγράφοντας αύξηση των εσόδων από τόκους. 

Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν επίσης τη σταθερή άνοδο που εμφανίζουν τα έσοδα από προμήθειες, που υποστηρίζονται από την αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, την αύξηση των εργασιών του asset management και των εσόδων από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, τομέα στον οποίο δίνουν μεγάλη πλέον βαρύτητα όλες οι τράπεζες. Έτσι η Alpha Bank εμφανίζει άνοδο των εσόδων από προμήθειες κατά 13,8% στα 189,7 εκατ. ευρώ, η Eurobank κατά 16% στα 208,9 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται και έσοδα από τη διαχείριση ακινήτων της Grivalia), η Εθνική τράπεζα κατά 10,2% στα 136 εκατ. ευρώ και η τράπεζα Πειραιώς κατά 17,1% στα  176,6 εκατ. ευρώ. 

Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων σε ενοποιημένη βάση μαζί δηλαδή με τις θυγατρικές στο εξωτερικό, η Alpha Bank έχει μειώσει το στοκ των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 46,4% στα 11,3 δισ. ευρώ (51,9% στα 8,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), η Eurobank κατά 7,5% στα 5,7 δισ. ευρώ (7,7% στα 5,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), η Εθνική τράπεζα κατά 60,4% στα 4,1 δισ. ευρώ (61% στα 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) και η τράπεζα Πειραιώς κατά 61% στα 9 δισ. ευρώ (63,3% στα 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα). Μαζί με τις νέες συναλλαγές που αναμένεται να ολοκληρωθούν τους προσεχείς μήνες το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να υποχωρήσει έως τα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 σε μονοψήφιο ποσοστό από το σημερινό επίπεδο του 26% που διαμορφώθηκε στο τέλος του α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους για την Alpha Bank, του 14% για την Eurobank, του 12,7% για την Εθνική και του 24,6% για την τράπεζα Πειραιώς.

Η πλήρης εκκαθάριση των ισολογισμών και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ανοίξει το δρόμο για την επάνοδό τους σε σταθερή κερδοφορία, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις των τραπεζών για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους τους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News