Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 21:00
GREEN ECONOMY

Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες για την κλιματική αλλαγή;

Χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μ.ό. η αντίληψη του προβλήματος στην Ελλάδα - Τι καταδεικνύει έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες για την κλιματική αλλαγή;

Στρατηγικές κινήσεις, ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, αναγνώριση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και στοχευμένες επενδύσεις απαιτούνται από τις επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η μετάβαση προς μία βιώσιμη οικονομία, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Με στοιχεία από τον ευρωπαϊκό αλλά και συγκεκριμένα από τον ελληνικό κόσμο του επιχειρείν η ΕΤΕπ παρουσιάζει την ετοιμότητα των εταιρειών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τη στάση που κρατούν απέναντι στο επείγον αυτό ζήτημα.

Συνολικά, το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες διακρίνουν άμεσους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή ή κινδύνους μετάβασης προς μία βιώσιμη οικονομία, είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί της ουσίας, οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες θεωρούν ότι η μετάβαση θα επηρεάσει θετικά τη φήμη τους. Οι υπόλοιπες, αντιθέτως, θεωρούν ότι η μετάβαση θα μειώσει τη ζήτηση για τα προϊόντα τους και θα επιβαρύνει τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ειδικότερα, το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ενώ το 30% αναφέρει πως η επιρροή της είναι επουσιώδης. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 23% και στο 35% αντίστοιχα. Επιπλέον, το 13% των εταιρειών στην Ελλάδα προβλέπει πως η μετάβαση προς μία πράσινη οικονομία θα επηρεάσει θετικά τη ζήτηση, έναντι του 34% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, το 16 % των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένει αρνητική επίπτωση της μετάβασης στη ζήτηση για τα προϊόντα τους, όπως και το 15% των ευρωπαϊκών.

Αναφορικά με την επίδραση της εν λόγω μετάβασης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το 7% των επιχειρήσεων στη χώρα θεωρεί ότι είναι θετική, έναντι του 17% στην Ε.Ε. Αρνητική θεωρείται από το 21% στην Ελλάδα και το 25% επί του συνόλου στην Ε.Ε. Τέλος, το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πως η μετάβαση θα επιδράσει θετικά στη φήμη τους, έναντι του 5% που διαφωνεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα ποσοστά αυτά κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 38% και στο 8% αντίστοιχα.

Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες για την κλιματική αλλαγή;-1

Επενδύσεις

Όσον αφορά τις επενδύσεις για την καταπολέμηση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν διοχετεύσει λιγότερα χρήματα από το μέσο όρο στην Ευρπωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα πάντοτε με τη σχετική έκθεση της ΕΤΕπ, οι ελληνικές εταιρείες δεν έχουν καλή εικόνα για τους κινδύνους που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Τέλος, αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν λιγότερα εμπόδια για την πραγματοποίηση σχετικών επενδύσεων. Τα συχνότερα προβλήματα που ανακύπτουν σε αυτό τον τομέα είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά τη φορολογία και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, το 18% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει επενδύσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έναντι του 45% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε, ενώ παράλληλα το 23% στην Ελλάδα, έναντι του 41% στην Ε.Ε., έχουν προγραμματίσει σχετικές επενδύσεις. Επίσης, το 26% στην Ελλάδα έχει επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 47%. Γενικά, το 6% επί των συνολικών επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών διοχετεύεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στην Ε.Ε. το 12%.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΤΕπ για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, μόλις το 19% των ελληνικών εταιρειών έχει καθορίσει περιβαλλοντικούς στόχους, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 41%. Πέραν αυτού, το 17% των επιχειρήσεων στη χώρα διαθέτει προσωπικό, που ασχολείται με το περιβάλλον και την ενέργεια, έναντι του 25% στην Ε.Ε.

Υψηλότατα, στο 69%, διαμορφώνεται το μερίδιο των ελληνικών επιχειρήσεων που ανησυχεί για το ενεργειακό κόστος, έναντι του 57% στην Ε.Ε. Επίσης, το 57% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν πραγματοποιήσει έλεγχο σχετικά με την ενέργεια.

Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές εταιρείες για την κλιματική αλλαγή;-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News