Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 12:39
BUSINESS & FINANCE

Η ακτοπλοΐα «γερνάει» – Γιατί χρειάζεται νέες επενδύσεις 3 δισ. ευρώ

Το 60% είναι ηλικίας 30 ετών

Η ακτοπλοΐα «γερνάει» – Γιατί χρειάζεται νέες επενδύσεις 3 δισ. ευρώ

Την επείγουσα ανάγκη ανανεώσης του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου υπογραμμίζει η συμβουλευτική εταιρεία XTRC Business Consultants, η οποία διαπιστώνει ότι το 60% των επιβατηγών πλοίων θα ξεπεράσει το όριο ηλικίας των 30 ετών έως το τέλος του 2021.

Όπως επισημαίνεται στην 20η ετήσια έκθεση της XTRC, ο ελληνικός ακτοπλοϊκός στόλος έχει ήδη κάνει το μεγαλύτερο μέρος ενός κύκλου, ο οποίος ξεκίνησε από τα μέσα προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 με τις συνεχιζόμενες παραγγελίες νεότευκτων.

Εντός μιας 10ετίας (1995 – 2005), υπενθυμίζεται σχετικά, ο στόλος ανανεώθηκε κατά 90% σε επίπεδο χωρητικότητας και η ηλικία του μειώθηκε από τα 30 έτη κατά μέσο όρο σε σχεδόν 5 έτη κατά μέσο όρο.

Η ακτοπλοΐα «γερνάει» – Γιατί χρειάζεται νέες επενδύσεις 3 δισ. ευρώ-1

Η μετέπειτα πορεία του κλάδου, ωστόσο, δεν επέτρεψε δυστυχώς την αναγκαία συνεχιζόμενη ανανέωσή του.  «Τα φτωχά αποτελέσματα ως απόρροια του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών αλλά κυρίως το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008 και κατ’ επέκταση η ελληνική κρίση χρέους, οδήγησαν την αγορά σε κινήσεις από επένδυσης μείωση του στόλου και αναπόφευκτη γήρανση».   

Στο πλαίσιο αυτό, η εικόνα γήρανσης του ελληνικο στόχου καθιστά αναγκαία την έναρξη ενός νέου επενδυτικού κύκλου στην αγορά είτε με την κατασκευή νέων πλοίων ή αγορά σύγχρονων μεταχειρισμένων πλοίων. 

Στην τάση αυτή, όπως εξηγεί η XTRC, οδηγούμαστε όχι μόνο λόγω της αναγκαιότητας ανανέωσης αλλά και από την αναγκαιότητα συμμόρφωσης της ίδιας της αγοράς με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες και οδηγίες. 

«Η αγορά καλείται να βρει το συντομότερο δυνατό τις τεχνικές λύσεις για την κατασκευή νέων πλοίων φιλικών προς το περιβάλλον και κεφάλαια για τις προβλεπόμενες νέες επενδύσεις. Κι όλα αυτά θα πρέπει να προγραμματιστούν άμεσα, γιατί  στο τέλος του 2021 το 60% του στόλου  είναι εντός του ορίου ηλικίας των 30 ετών».

Η ακτοπλοΐα «γερνάει» – Γιατί χρειάζεται νέες επενδύσεις 3 δισ. ευρώ-2

Πόσα χρήματα, όπως, θα χρειαστούν για την ανανέωση του στόλου. Σύμφωνα με την έκθεση της XTRC, ο νέος κύκλος ανανεώσης θα απαιτήσει επενδύσεις από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ, εφόσον ανανεωθούν όλα τα πλοία άνω των 25 ετών. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 34 συμβατικά και 13 ταχύπλοα.

Ωστόσο, νέες επενδύσεις απαιτούνται και για την τεχνολογική αναβάθμιση του νεότερου τμήματος του ακτοπλοϊκού στόλου (δηλαδή κάτω των 20 ετών), το οποίο αριθμοί σε 20 συμβατικά και 22 ταχύπλοα. Με μία απλή εκτίμηση το εν λόγω κόστος των επενδύσεων ξεπερνά τα 100 – 150 εκατ ευρώ. 

«Η παρούσα εικόνα μπορεί να εκληφθεί ως μία ευκαιρία για είσοδο νέων επενδυτών εάν συνδυαστεί με την προβλεπόμενη σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας την επόμενη διετία και την εκτόξευση του τουριστικού προϊόντος και της οικονομίας της Ελλάδος» καταλήγει η έκθεση της XTRC.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News