Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 19:10
BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες – Κλείνει το μάτι σε πιθανή αναβάθμιση

Πώς αποτιμά τα αποτελέσματα των stress tests

Moody’s: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες – Κλείνει το μάτι σε πιθανή αναβάθμιση

Credit positive χαρακτηρίζει ο Moody’s τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, παρέχοντας νέα ψήφο εμπιστοσύνης προς το εγχώριο banking.

«Τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επάρκεια κεφαλαίων» επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος δεν αποκλείει μια μελλοντική αναβάθμιση των αξιολογήσεων.

Τονίζει δε, ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια είναι επαρκή, προκειμένου οι διοικήσεις να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους και να συνεχίσουν την εστίαση στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, όπως και στη βελτίωση της κερδοφορίας.

Παράλληλα, ο Moody’s θεωρεί ότι τα αποτέλεσμα των stress tests αποτελούν ένα ακόμη βήμα για την σταδιακή επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού τομέα στην κανονικότητα, καθώς πλέον διαθέτει αρκετά κεφάλαια για να αντέξει ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ στο 8,3% για την Alpha Bank, στο 7,6% για την Eurobank, στο 6,5% για την Πειραιώς και στο 6,4% για την Εθνική Τράπεζα (έως το τέλος του 2023).

H ανάλυση του αμερικανικού οίκου έρχεται λίγες ώρες μετά το αντίστοιχο θετικό σήμα του Standard & Poor’s, ο οποίος επίσης χαιρέτισε τις επιδόσεις του κλάδου στα πρόσφατα τεστ της ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο έτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης διαπίστωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες επέδειξαν εύλογη ανθεκτικότητα, κάτι το οποίο οφείλεται στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων (NPA).

Το παραπάνω αποτέλεσμα, όπως υπενθύμισε ο S&P, είναι απόρροια αφενός των συνεχόμενων πωλήσεων κόκκινων δανείων, αφετέρου των κινήσεων αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (Πειραιώς, Alpha Bank).

Πάντως, σ’ αντίθεση με τον οίκο Moody’s, ο Standard & Poor’s εμφανίστηκε περισσότερο φειδωλός, ως προς το ενδεχόμενο άμεσης αναβάθμισης της αξιολόγησης των τραπεζών, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των stess tests ήταν τα αναμενόμενα, χωρίς μεγάλες εκπλήξεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News