Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 14:41
BUSINESS & FINANCE

Μετρητά ή πλαστικό χρήμα;

Μετρητά ή πλαστικό χρήμα;

Μετρητά ή πλαστικό χρήμα; Ποια τάση κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Τι αναμένεται να επικρατήσει μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα και επιστρέψουμε στην ομαλότητα;

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6-8 μηνών, είδαμε μια μείωση της χρήσης μετρητών. Νομίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί» απαντάει, μεταξύ άλλων, η Τζόντι Κέλι, επικεφαλής της Electronic Transactions Association.

Η άνευ προηγουμένου εκτίναξη της ζήτησης για ανέπαφες συναλλαγές, ως απόρροια και της πανδημίας, έχει προκαλέσει άλμα στη χρήση του πλαστικού ή του ηλεκτρονικού χρήματος. Μάλιστα, ωφελημένες είναι και οι εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών, όπως η Apple, η Square και η PayPal.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας, Νταν Σούλμαν, παρατηρεί μια μετατόπιση της χρήσης των ψηφιακών πληρωμών από το «είναι ωραίο να τις χρησιμοποιούμε» στο «πρέπει να τις χρησιμοποιούμε».

«Όταν η πανδημία χτύπημε, οι άνθρωποι πραγματικά άρχισαν να δίνουν προσοχή στο πώς θα ξοδεύουν τα χρήματά τους. Και ανακάλυψαν ότι δεν θέλουν να έρχονται σε επαφή με το ταμείο και τα μετρητά» σημειώνει η Κέλι. 

Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, τα τελευταία χρόνια είχε ήδη παρατηρηθεί σημαντική μείωση στην χρήση μετρωτών. Για παράδειγμα, το 1/3 των Αμερικανών δεν χρησιμοποεί μετρητά στις εβδομαδιαίες αγορές του.

Η γενιά των μιλένιανς είναι αυτή, η οποία ηγείται της μετάβασης προς την «εποχή χωρίς μετρητά». Έρευνα του Experian, ειδικότερα, καταδεικνύει ότι το 10% των νέων ανθρώπων χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια για όλες τις αγορές του. 

Οι επιπτώσεις στην οικονομική ανισότητα

Ωστόσο, παρά τη ραγδαία αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών, αρκετές πολιτείες και αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν εγκρίνει μέτρα για την απαγόρευση ή τον περιορισμό της χρήσης ηλεκτρονικών πορτοφολιών. Στόχος αυτών των νομοθετικών πρωτοβουλιών είναι η πρόληψη των οικονομικών ανισοτήτων.

Κι αυτό, διότι έχει παρατηρηθεί η ύπαρξει μιας θετικής συσχέτισης μεταξύ των ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής και των πιο πλούσιων οικονομικών στρωμάτων της αμερικανικής κοινωνίας. «Τα συστήματα πληρωμής τείνουν να βοηθούν τους πλούσιους και να χρεώσουν τους φτωχούς» σχολιάζει η Άαρον Κλάιν, αναλύτρια του Ινστιτούτου Brookings.

moneyreview με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News