BUSINESS & FINANCE

Βγάζει άμυνες το Χρηματιστήριο – Profit taking στις τράπεζες

Βγάζει άμυνες το Χρηματιστήριο – Profit taking στις τράπεζες

Αξιοσημείωτες εντοχές εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντιστέκεται στο profit taking και παραμένει μία ανάσα από το τεχνικό όριο των 760 μονάδων. Μάλιστα, πολύ γρήγορα, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή αγοραστές και πωλητές να ισορροπούν απόλυτα.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης διατηρείται στις 759 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 752 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 762 μονάδες. Σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, οι διακυμάνσεις είναι μηδαμινές, μην υπερβαίνοντας τη μία μονάδα. 

Ο τζίρος, ταυτόχρονα, κυμαίνεται στα 33 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 21 εκατ. τεμάχια, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να διαμορφώνεται στα 51,1 δισ. ευρώ.

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, μετά το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων ημερών, φαίνεται ότι κατεβάζει ρυθμούς και υποχωρεί ήπια στο τεχνικό όριο των 440 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1%. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. στις αρχές Νοεμβρίου). 

Οι υψηλότερες πιέσεις, οι οποίες είναι απολύτως ελεγχόμενες και εν μέρει δικαιολογημένες (σ.σ. οι επενδυτές επιλέγουν την κατοχύρωση των ισχυρών κερδών), καταγράφονται στη μετοχή της Alpha Bank και της Attica Bank, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς -έστω και οριακά- παραμένει σε θετικό έδαφος. Πιο αναλυτικά:

  • Τρ. Πειραιώς +0,16% 1,1839 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,92% 1,7835 ευρώ
  • Eurobank -0,95% 0,5298 ευρώ
  • Alpha Bank -1,39% 0,778 ευρώ
  • Attica Bank -1,73% 0,227 ευρώ

Μοιρασμένο το ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά τον αρχικό έλεγχο των πωλητών, οι αγοραστές έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα το ταμπλό να είναι μοιρασμένο. Από τις μεταβολές των εισηγμένων, ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύεται άνω του 2%, μετά την απόφαση εισόδου και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά σχεδόν 2%, ως απόρροια της απόφασης μη επαναλειτουργίας των λιανικών καταστημάτων τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου. Συνολικά, αυτή τη στιγμή, 37 μετοχές κινούνται ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ 13 παραμένουν αμετάβλετες.

Οι εταιρείες με τον μεγαλύτερο τζίρο συναλλαγών

  • ΟΤΕ -0,43% 5,9 εκατ. ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,92% 4,4 εκατ. ευρώ
  • Motor Oil +0,72% 3,7 εκατ. ευρώ
  • Alpha Bank -1,39% 3,6 εκατ. ευρώ
  • Eurobank -0,95% 3,3 εκατ. ευρώ

Οι εταιρείες με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών

  • Eurobank -0,95% 6,3 εκατ. τεμάχια
  • Alpha Bank -1,39% 4,6 εκατ. τεμάχια
  • MIG -2,70% 2,6 εκατ. τεμάχια
  • Εθνική Τράπεζα -0,92% 2,5 εκατ. τεμάχια
  • Τρ. Πειραιώς +0,16% 1,3 εκατ. τεμάχια

Μικρό διάλειμμα από τα κέρδη

Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου καθώς και το δυναμικό ντεμπούτο του Δεκεμβρίου, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι προσπαθεί να κατοχυρώσει τα κεκτημένα, αφήνοντας προς ώρας το πόδι για το γκάζι. Σ’ αυτό ενδεχομένως συμβάλλουν και ορισμένες συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η διατήρηση της καμπύλης των κρουσμάτων Covid-19, κάτι το οποίο δεν βοηθάει στην άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Cenergy και Nexans για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια, οπωσδήποτε αποτιμήθηκε αρνητικά από τους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου μετά το σύντομο διάλειμμα, να συνεχίσει την πλαγιο-ανοδική κίνηση, θέτοντας ως στόχο ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Μια τέτοια εξέλιξη, μάλιστα, θα περιορίσει ακόμη περρισσότερο τις απώλειες σε σχέση με τις απαρχές του 2020, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 20% για τον Γενικό Δείκτη και στο 55% για τις τράπεζες. 

«Διαμορφώνεται ατμόσφαιρα θετικών προσδοκιών στο ελληνικό χρηματιστήριο για συνέχιση της ανοδικής κίνησης και κατά τον τελευταίο μήνα του έτους», επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παραπέμποντας στην πρόσφατη έγκριση του Eurogroup για τη μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 767 εκατ. ευρώ, αλλά και στην πρόσφατη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα, η εικόνα στις τράπεζες είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη του Νοεμβρίου. Η Τρ. Πειραιώς οδεύει προς κρατικοποίηση και αμέσως μετά προς επανα-ιδιωτικοποίηση, μια εξέλιξη η οποία κρίνεται credit positive από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Στο ίδιο πλαίσιο, οι συστημικές τράπεζες κλιμακώνουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, με βασικό όχημα τον «Ηρακλή 2». Τέλος, στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η αναμονή για τη δρομολόγηση μιας σειράς εταιρικών deals, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι διαγωνισμοί αξιοποίησης των ναυπηγείων, η πώληση των εργοστασίων της ΛΑΡΚΟ κοκ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News