Business & Finance Παρασκευή 30/07/2021, 13:31
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ για την στήριξη επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου 

Μέσω του Ταμείου κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης για ποσό έως 200.000 ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ για την στήριξη επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου 

Πρόσκληση συνεργασίας προς τις τράπεζες με στόχο την έναρξη λειτουργίας του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» απευθύνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), σε μια προσπάθεια στήριξης και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση Ελλήνων μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται σύμπραξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με ιδιωτικό φορέα. Δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το ΤΜΕΔΕ, στις 17 Μαΐου 2021. 

Στόχος του Ταμείου είναι να παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι συνεργαζόμενες τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό για τις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου. Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, για ποσό έως 200.000 ευρώ με το Ταμείο να αναλαμβάνει μέρος του πιστωτικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης. 

Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης της προμήθειας εγγύησης, ως πρόσθετο στοιχείο μείωσης του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ως καταληκτική προθεσμία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς τραπεζών ορίστηκε η 25η Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News