Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 12:51
BUSINESS & FINANCE

Πόσα δισεκατομμύρια έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου

Πόσα δισεκατομμύρια έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ έλαβαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, στο πλαίσιο των υπερχαλαρών μέτρων νομισματικής στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων δεν κατέληξε στην πραγματική οικονομία και στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το καθαρό ποσό των δανείων προς επιχειρήσεις ανήλθε σε μόλις 104 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό προς το σύνολο του ιδιωτικού τομέα ήταν αρνητικό κατά 243 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι τράπεζες εισέπραξαν περισσότερους τόκους έναντι των νέων δανείων που εκταμίευσαν.

Λαμβάνοντας υπόψη και την στήριξη του Μαρτίου, η συνολική έκθεση των τεσσάρων τραπεζών -Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank- στην ΕΚΤ αυξήθηκε σε 44,6 δισ. ευρώ από 41,4 δισ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια, τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες, χορηγούνται με αρνητικό επιτόκιο, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος στην Ευρωζώνη -γνωστό και ως TLTRO.

Το συγκεκριμένο «εργαλείο» κατέστη διαθέσιμο για την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, με την ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά κατ’ εξαίρεση (waiver) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, λόγω του καταστατικού της, δεν αποδέχεται ως εγγυήσεις κρατικά ομόλογα, τα οποία αξιολογούνται ως «σκουπίδια» από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης.

Το πρόγραμμα TLTRO θα βρίσκεται σε ισχύ έως τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2022, σε μια προσπάθεια τόνωσης της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης κατά τους επόμενους μήνες, όταν και καταφέρουν να μειώσουν περαιτέρω την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News