Business & Finance Δευτέρα 26/07/2021, 20:46
ΗΠΑ

Το δίλημμα της Fed: Πώς θα διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες

Το δίλημμα της Fed: Πώς θα διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες

Σε δίλημμα βρίσκεται η Φέντεραλ Ριζέρβ για το πώς θα ανταποκριθεί στις ταχύτατα αυξανόμενες τιμές σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη συνεδρίαση της Τετάρτης, τη στιγμή δε που οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς σημαίνουν ότι ο πληθωρισμός δεν θα φύγει και τόσο εύκολα. 

Οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα να επιβεβαιώσουν μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής τους την Τετάρτη ότι η ισχυρή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και ότι τα σχέδιά τους για αλλαγή πλεύσης παραμένουν ως έχει. Ωστόσο οι νέοι κίνδυνοι που απειλούν με επιβράδυνση την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή σημαίνουν ότι το «ρόδινο» μέλλον όπως προδιαγραφόταν στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί. Οι συζητήσεις για τον τρόπο διαμόρφωσης της νομισματικής πολιτικής μετά την πανδημία έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το φθινόπωρο. 

Ακόμη και εάν τα χειρότερα της νέας έξαρσης του κορωνοϊού περιοριστούν στις κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, οικονομολόγοι κάνουν λόγο για πιθανή αλλαγή στην προθυμία των καταναλωτών να ξοδέψουν και να ταξιδέψουν. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναγκάσει την Φέντεραλ Ριζέρβ, συνεχίζει, να βρει μία νέα ισορροπία διατηρώντας αφενός την εμπιστοσύνη στην οικονομία και σπεύδοντας αφετέρου να προλάβει ενδεχόμενους κινδύνους.

«Ξανά και ξανά τους τελευταίους 18 μήνες διαπιστώνουμε ότι ο υπ΄αριθμόν ένας παράγοντας που καθορίζει την οικονομική δραστηριότητα είναι ο κορωνοϊος. Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να ανακάμπτουμε, όμως οι ρυθμοί θα επιβραδυνθούν», αναφέρει ο Κάρεν Ντίναν, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην σύμβουλος στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Ντέιβιντ Μέρικλ της Goldman Sachs σημειώνει ότι οι εξελίξεις μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed ενισχύουν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αποσύρει πρόωρα τα μέτρα στήριξης, παρά τη μεγαλύτερη του αναμενομένου άνοδο του πληθωρισμού τον Ιούνιο. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ένας ακόμη παράγοντας που ενδεχομένως να επιδεινώσει την κατάσταση: οι καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία και Κίνα, που διέκοψαν μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας τροφοδοσίας, ειδικά στην Κίνα όπου πολλές βιομηχανικές μονάδες παραμένουν ακόμη κλειστές μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία. 

Η Fed εξακολουθεί να ευελπιστεί ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί ακόμη να ανακτήσει πλήρως τα 6,8 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας, όμως αυτό προϋποθέτει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, ειδικά με πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο, που θα επιστρέψει στους εργαζομένους με μικρά παιδιά να επιστρέψουν στην εργασία τους. 
   
 moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News