Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 22:18
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Η ανάπτυξη της οικονομίας απέχει ακόμη πολύ από το στόχο της Fed

Πάουελ: Η ανάπτυξη της οικονομίας απέχει ακόμη πολύ από το στόχο της Fed

Aνισομερή και ανολοκλήρωτη χαρακτήρισε την ανάκαμψη ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι η οικονομία απέχει ακόμη πολύ από το στόχο της Fed, ένδειξη ότι θα συνεχιστεί η σημερινή άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική στο προσεχές μέλλον.

Επανέλαβε ότι η Fed είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να στηρίξει την ανάπτυξη όσο καιρό χρειαστεί και ότι επ΄ουδενί δεν ήρθε η στιγμή για να αρχίσουν συζητήσεις σχετικά με μείωση των αγορών ομολόγων. 

Ο Πάουελ υπογράμμισε επίσης την πρόθεση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί λίγο το στόχο του 2% για «κάποιο χρονικό διάστημα», προτού ξεκινήσει τη σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

«Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είναι πιθανό να πάρει λίγο χρόνο για να επιτευχθεί σημαντική περαιτέρω πρόοδος. Αναμένουμε να διατηρήσουμε μια προσαρμοστική στάση στη νομισματική πολιτική έως ότου επιτευχθούν οι προσδοκώμενοι στόχοι στην απασχόληση και στον πληθωρισμό», είπε ο Πάουελ.

«Όσον αφορά τα επιτόκια, συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο τρέχον εύρος του μηδέν έως 0,25% έως ότου οι συνθήκες της αγοράς εργασίας ευθυγραμμιστούν με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για τη μέγιστη απασχόληση και ο πληθωρισμός ανέλθει στο 2% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει λίγο το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ανοδικές πιέσεις των τιμών, ο Πάουελ ανέφερε ότι θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα, όμως θα είναι προσωρινές και δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μόνιμο πληθωρισμό. Τόνισε ότι εάν οι πληθωριστικές προσδοκίες ξεπεράσουν το 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να τις μειώσει.  

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Κίνας να εκδώσει μέσω της κεντρικής της τράπεζας ψηφιακό νόμισμα, ο Πάουελ είπε ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα ταίριαζε στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι τον ανησυχεί πολύ περισσότερο η όλη διαδικασία να γίνει με σωστό τρόπο και όχι το εάν η Κίνα θα έχει την πρωτιά στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News