Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 22:27
ΑΓΟΡΕΣ

Citigroup: Η Fed θα συνεχίσει την «αόρατη παρουσία» της στην αγορά εταιρικού χρέους

Citigroup: Η Fed θα συνεχίσει την «αόρατη παρουσία» της στην αγορά εταιρικού χρέους

Η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει την «αόρατη παρουσία» στης στην αγορά εταιρικών ομολόγων και μετά την πώληση του σχετικού χαρτοφυλακίου της που ανακοίνωσε χθες, καθότι οι αγορές εταιρικών ομολόγων συνέβαλαν στη μεγάλη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, πυροδοτώντας ράλι στις τιμές των ομολόγων, σύμφωνα με τη Citigroup. 

Η Fed δεν θα μπορούσε να εξέλθει από την αγορά χρέους, επειδή «δεν μπορεί να αντέξει τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκαλούσε η κίνηση αυτή», ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup, επισημαίνοντας ότι η πώληση του χαρτοφυλακίου της κεντρικής τράπεζας σε εταιρικά ομόλογα έως το τέλος του έτους θα απορροφηθεί εύκολα. 

Οι επενδυτές «χώνεψαν» εύκολα το σχέδιο της Fed να «ξεφορτωθεί» τα εταιρικά της ομόλογα, θεωρώντας ωστόσο ότι η παρέμβαση αυτή στο απόγειο της κρίσης της πανδημίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο και σε μελλοντικές κρίσεις. 

Δεδομένου όμως ότι τα εταιρικά ομόλογα παραμένουν άκρως σημαντικά για το χρηματοοικονομικό σύστημα, το πρόγραμμα της Fed θα «συνεχίσει να στηρίζει την αγορά», σύμφωνα με τη Citigroup. 

«Για να εξέλθει πραγματικά από την αγορά ομολόγων, η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της που αφορούν ένα κορυφαίο παίκτη της αγοράς, τα αμοιβαία κεφάλαια», όπως αναφέρουν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup. 

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει αναφέρει ότι θα επανεξετάσει τους κινδύνους που προέρχονται από διαχειριστές ενεργητικού και άλλους μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι άσκησαν περαιτέρω πιέσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα στη διάρκεια της πανδημίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News