Business & Finance Τρίτη 4/05/2021, 19:35
BUSINESS & FINANCE

Γέλεν: Αύξηση επιτοκίων για να μην «υπερθερμανθεί» η οικονομία

«Βλέπει» αλλαγές στα επιτόκια λόγω των δαπανών

Γέλεν: Αύξηση επιτοκίων για να μην «υπερθερμανθεί» η οικονομία

Το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να μην «υπερθερμανθεί» η αμερικανική οικονομία, άφησε «ανοιχτό» η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο τoυ περιοδικού «The Atlantic».

«Ενδεχομένως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κάπως, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η οικονομία μας δεν θα “υπερθερμανθεί”» δήλωσε, χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι πρόσθετες δαπάνες της κυβέρνησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πολύ μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια της Federal Reserve βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα από την άνοιξη του 2020, σε μια προσπάθεια στήριξης της αμερικανικής οικονομίας έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο α’ τρίμηνο του 2021, πάντως, ο ΑΕΠ των ΗΠΑ «ανέβασε» σημαντικά ρυθμούς, καθώς αυξήθηκε κατά 6,4%, με την ιδιωτική κατανάλωση να εκτινάσσεται κατά +10,7% και να πετυχαίνει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από τη δεκαετία του ’60.

Πρόσφατα δε, ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την αμερικανική ανάπτυξη.

«Ακομη κι αν αυτές οι πρόσθετες δαπάνες είναι μικρές σχετικά με το μέγεθος της οικονομίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια πολύ μετριοπαθή αύξηση στα επιτόκια» σχολίασε ο Γέλεν, η οποία έχει διατελέσει πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας την περίοδο 2014 – 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2020, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων, προκαλώντας ωστόσο έλλειμμα 3 τρισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό του 2020 και 1,7 τρισ. δολαρίων στο πρώτο μισό του 2021. 

Πέραν του πακέτου του 1,9 τρισ. δολαρίων, μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός προγράμματος επενδύσεων στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας, συνολικού ύψους 4 τρισ. δολαρίων. 

Η κεντρική τράπεζα έχει επανειλημμένως διαμηνύσει ότι τα νομισματικά μέτρα θα παραμείνουν διευκολυντικά έως ότου η οικονομία καταγράψει «ουσιώδη πρόοδο» στην απασχόληση και ο πληθωρισμός κινηθεί γύρω στο 2% σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News