Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 21:21
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Χρησιμοποίησε ελαφρώς πιο θετική λεκτική για την οικονομία

Fed: Χρησιμοποίησε ελαφρώς πιο θετική λεκτική για την οικονομία

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η Φέντεραλ Ριζέρβ, όπως άλλωστε αναμενόταν, υπογραμμίζοντας μεν την αυξανόμενη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας χωρίς ωστόσο να δίδει κάποια ένδειξη ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα υποστηρικτικά της μέτρα. 

«Εν μέσω της προόδου των εμβολιασμών και της ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής, οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχουν βελτιωθεί», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της. 

Ωστόσο, η Fed τονίζει ότι «ο δρόμος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της προόδου για τους εμβολιασμούς. Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση συνεχίζει να βαραίνει την οικονομία με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι κίνδυνοι ως προς τις οικονομικές προοπτικές». 

Η λεκτική της για την εξέλιξη της πανδημίας αντανακλά μία λιγότερο αρνητική άποψη συγκριτικά με τις θέσεις του Μαρτίου, οπότε στο τότε ανακοινωθέν της η Fed είχε αναφέρει ότι η υγειονομική κρίση συνιστά σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας. 

Παρά τη βελτίωση, η Fed επανέλαβε και σήμερα την κατευθυντήρια γραμμή που χρησιμοποιεί από το Δεκέμβριο του 2020, οπότε είχε θέσει μία σειρά από παράγοντες και συνθήκες που θα πρέπει να επιτευχθούν προτού εξετάσει να αποσύρει κάποια μέτρα στήριξης. Σε αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνεται και «η σημαντική περαιτέρω πρόοδος ως προς τους στόχους του πληθωρισμού και της απασχόλησης», προτού αρχίσουν συζητήσεις για μείωση των αγορών ομολόγων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News