Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 20:20
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

EKT: Αίρει τους περιορισμούς στα μερίσματα των τραπεζών από τέλη Σεπτεμβρίου

EKT: Αίρει τους περιορισμούς στα μερίσματα των τραπεζών από τέλη Σεπτεμβρίου

Στην άρση των περιορισμών ως προς την καταβολή μερισμάτων και την επαναγορά ιδίων μετοχών από τις τράπεζες προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποσύροντας ένα μέτρο που επιβλήθηκε στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και υποχρέωσε τις τράπεζες να κρατήσουν τα κεφάλαιά τους. 

«Οι τελευταίες μακροοικονομικές μας προβλέψεις επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της αξιοπιστίας των τραπεζών ως προς την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εφεξής, οι επόπτες θα εξετάζουν τις κεφαλαιακά και μερισματικά μεγέθη κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της παραδοσιακής εποπτικής διαδικασίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η οποία ωστόσο καλεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης να παραμείνουν προσεκτικές δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την κρίση της πανδημίας.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να ανακάμπτει καθώς ο εμβολιασμός των πολιτών συνεχίζεται και οι επιχειρήσεις ανοίγουν εκ νέου, οι ρυθμιστικές αρχές ήταν σχεδόν υποχρεωμένες να άρουν τους σχετικούς περιορισμούς, οι οποίοι είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική από κορυφαία στελέχη του τραπεζικού κλάδου, που ανησυχούσαν για τις τιμές των μετοχών των τραπεζών. Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί την αντίστοιχη της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ήρε όλους τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις HSBC, Barclays, Standard Chartered και σε άλλες μεγάλες βρετανικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ απαγορεύσει τη διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες το Μάρτιο του 2020, ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 επέβαλε όρια τόσο στο ύψος τους, όσο και στα προγράμμα αγοράς ιδίων μετοχών για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 στο 15% των κερδών των τελευταίων δύο ετών.

Δέκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν βάλει «στην άκρη» 22 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταμείψουν τους μετόχους τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg. Στο πλαίσιο αυτό, οι BNP Paribas, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ING, Intesa Sanpaolo και Nordea Bank διαθέτουν τα υψηλότερα αποθεματικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News