Business & Finance Τρίτη 15/06/2021, 22:10
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Πιθανή άρση των περιορισμών για μερίσματα και επαναγορές στις 23 Ιουλίου

ΕΚΤ: Πιθανή άρση των περιορισμών για μερίσματα και επαναγορές στις 23 Ιουλίου

To πράσινο φως για την καταβολή μερισμάτων και επαναγορά ιδίων μετοχών είναι πολύ πθανόν να δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις τράπεζες της Ευρωζώνης στις 23 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της κεντρικής τράπεζας, Αντρέα Ενρία. 

Σε online συνέντευξή του, ο Ενρία τόνισε ότι η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει απόφαση τη συγκεκριμένη ημερομηνία για το εάν θα άρει τελικά την απαγόρευση στην καταβολή μερισμάτων και επαναγορά ιδίων μετοχών για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει ζητήσει, υπό τη μορφή σύστασης, από τις τράπεζες να περιορίσουν τα μερίσματά τους και τις επαναγορές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όμως οι προοπτικές της οικονομίας υποδεικνύουν ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μπορούσαν να αποσυρθούν και ενωρίτερα. Μοναδικός ανασταλτικός παράγοντας θα ήταν μία ξαφνική επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ενρία. «Θα αποσύρουμε σύντομα τη σύστασή μας για τα μερίσματα. Εχουμε ορίσει την 23η Ιουλίου για να λάβουμε σχετική απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή προοπτική, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και σημειώνοντας ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι δεν έχουν αποτυπωθεί ολοσχερώς στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών, συνεπώς χρειάζονται, όπως είπε, προσεκτικές κινήσεις και σύνεση για τους επόμενους μήνες.

Τόνισε ότι ορισμένες τράπεζες δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο στο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρησιακών μοντέλων τους και ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα εντείνει τις πιέσεις. Οι τραπεζίτες εκδηλώνουν ανησυχίες ότι τα stress test της ΕΚΤ το επόμενο έτος αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πιστωτικοί όμιλοι από την κλιματική αλλαγή θα οδηγήσουν άμεσα σε ένα «πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών» για τα επίπεδα κεφαλαίου που θα πρέπει να διακρατούν. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News