Business & Finance Παρασκευή 2/07/2021, 21:21
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Καμπανάκι ΕΚΤ προς τράπεζες: Έχουν εκτεθεί σε υπερβολικό κίνδυνο αλλά εφησυχάζουν

Καμπανάκι ΕΚΤ προς τράπεζες: Έχουν εκτεθεί σε υπερβολικό κίνδυνο αλλά εφησυχάζουν

Σαφή προειδοποίηση ότι οι ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμένες σε υπερβολικά μεγάλους κινδύνους από μοχλευμένα δάνεια και από τις αγορές μετοχικών παραγώγων απηύθυνε σήμερα ο Αντρέα Ενρία, ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ. Ακόμη χειρότερο, είπε, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε υπερβολικό εφησυχασμό και γι΄αυτό τους επέστησε την προσοχή να περιμένουν αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. 

Ο Ενρία ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη καμπανάκια για αύξηση της μόχλευσης και των περίπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων, καθώς και για έλλειψη διαφάνειας, τα οποία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνων. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ερμηνεύουν τις δηλώσεις Ενρία ως σήμα ότι η εποπτική αρχή έχει χάσει την υπομονή της με κάποιες μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως Deutsche Bank, oι οποίες αγνοούν τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για συγκράτηση του ριψοκίνδυνου δανεισμού.

«Οπου βλέπουμε ελλείψεις και ανησυχητικά στοιχεία, θα λάβουμε μέτρα», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Ενρία.

Παρά το γεγονός ότι η εποπτική αρχή της ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές τη στιγμή που η αβεβαιότητα υποχωρεί, ο Ενρία επέμεινε στις ενδείξεις για συσσώρευση του κινδύνου σε ορισμένους τομείς δραστηριοτήτων των τραπεζών, όπως τα μοχλευμένα δάνεια και τα παράγωγα σε μετοχές. 

Ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα τεράστια μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, είπε ότι ενδεχομένως να δημιούργησαν εφησυχασμό, προειδοποιώντας ταυτόχρονα και για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης στις τιμές ενεργητικού όταν τα μέτρα αυτά αποσυρθούν, ειδικά εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήρθαν για να μείνουν και αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους σχετικά με τη στάση της ΕΚΤ.  

Παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες από το 2017 να περιορίσουν τις χορηγήσεις μοχλευμένων δανείων, ο Ενρία διαπιστώνει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, περισσότερα απο το ήμισυ των μοχλευμένων δανείων από τις τράπεζες αυτές παρουσίαζαν χρέη έξι φορές υψηλότερο από τα προ φόρων, τόκων, υποτίμησης και απόσβευσης κέρδη. Πέρυσι δε, η Deutsche Bank απέρριψε το αίτημα της ΕΚΤ να αναστείλει τη λειτουργία βασικών δραστηριοτήτων της στον χώρο του μοχλευμένου δανεισμού, εν μέσω ανησυχιών ότι δεν παρακολουθεί σωστά τους κινδύνους στον συγκεκριμένο κλάδο, όπου αποτελεί έναν από τους βασικότερους πιστωτικούς ομίλους της Ευρώπης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News