Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 18:47
BUSINESS & FINANCE

Το 5G θα αλλάξει την οδηγική εμπειρία

Τέσσερα χαρακτηριστικά των «συνδεδεμένων» οχημάτων, που θα αλλάξουν την παγκοσμια βιομηχανία αυτοκινήτων

Το 5G θα αλλάξει την οδηγική εμπειρία

Ασφαλέστερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον θα είναι τα λεγόμενα συνδεδεμένα οχήματα, η αγορά των οποίων πρόκειται να διογκωθεί στα 215 δισ. δολάρια μέχρι το 2027. Πρόκειται για τα αυτοκίνητα, τα οποία θα έχουν σύνδεση 5G και σύμφωνα τουλάχιστον με το World Economic Forum θα γίνουν πολύ σύντομα ευρέως γνωστά στο μέσο καταναλωτή.

Εκτός από το γεγονός ότι τα συνδεδεμένα οχήματα θα προσφέρουν αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες, θα έχουν τέσσερα ακόμη χαρακτηριστικά, τα οποία θα αλλάξουν άρδην την εμπειρία της οδήγησης:

1. Μεγάλη ασφάλεια

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα κάθε χρόνο, ενώ 20 έως 50 εκατομμύρια τραυματίζονται. Οι μισοί και πλέον θάνατοι αναφέρονται σε άτομα που βρίσκονται στο δρόμο, χωρίς όμως να οδηγούν κάποιο αυτοκίνητο, όπως για παράδειγμα πεζοί και ποδηλάτες.

Τα συνδεδεμένα οχήματα θα δημιουργούν ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των οχημάτων που βρίσκονται στο δρόμο, των πεζών και των υποδομών στους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα των αυτοκινήτων θα προειδοποιεί τους οδηγούς σε περίπτωση που πλησιάζουν εμπόδια, μειώνοντας συνεπώς τις πιθανότητες ατυχήματος. Ενα τέτοιου είδους σύστημα θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια των μεταφορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

2. Εμπειρία του καταναλωτή

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της McKinsey, το 40% των καταναλωτών θα ήταν διατεθειμένο να αλλάξει μάρκα αυτοκινήτου, ώστε να έχει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μέσω του αυτοκινήτου του. Στην Κίνα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 61%. Αυτό αποδεικνύει ότι η ζήτηση για περισσότερη συνδεσιμότητα στο δρόμο έχει αυξηθεί σημαντικά. Η τεχνολογία 5G εντός των αυτοκινήτων θα επιτρέπει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν τις αγαπημένες τους εφαρμογές για κινητά, όπως υπηρεσίες streaming και audio books. Υπολογίζεται ότι ενδεχομένως από την αρχή του επόμενου έτους θα υπάρχουν περισσότερα από 125 εκατομμύρια Ι.Χ. με συνδεσιμότητα, δηλαδή θα πρόκειται για αύξηση της τάξης του 270% από το 2018.

3. Ωφέλη για το περιβάλλον

Αυτού του είδους η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει την κίνηση στους δρόμους, καθώς επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων και προειδοποιεί για την κατάσταση στις κοντινές περιοχές. Οι οδηγοί θα λαμβάνουν ειδοποίηση για κάποιο κόκκινο φανάρι στην πορεία τους ή για κίνηση στους δρόμους. Συνεπώς. θα μπορούν να αλλάξουν δρόμο εγκαίρως ή ώστε να αλλάξουν τις ρυθμίσεις του οχήματος προκειμένου να εκπέμπει λιγότερους αέριους ρύπους.

4. Εναλλακτικές πηγές εσόδων

Η τεχνολογία 5G προσφέρει επίσης μία πολύ καλή ευκαιρία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να δημιουργήσουν σταθερές σχέσεις με τους πελάτες τους, καθώς θα μπορούν να προσφέρουν επιπλέον ψφέλη. Για παράδειγμα, θα έχουν τη δυνατότητα να τους προσφέρουν διαγνωστική εξέταση του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως, υπηρεσίες συντήρησης online, καθώς και άλλες υπηρεσίες χάρη στη συνδεσιμότητα.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News