ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ 5.600 ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες εταιρείες διεκδικούν το έργο για δωρεάν Wifi σε όλη τη χώρα

Ποιες εταιρείες διεκδικούν το έργο για δωρεάν Wifi σε όλη τη χώρα

Σημαντικό ενδιαφέρον προσέλκυσε ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο  (Wifi4GR), δηλαδή, δωρεάν, Wifi, σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Cosmote, Vodafone και Wind, όπως και η Intracom και η IBM. Μέσα στο προσεχές διάστημα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως η αναθέτουσα αρχή του έργου, αναμένεται να προχωρήσει στην αποσφράγιση των προσφορών και στην ανάδειξη έως τριών αναδόχων. Στη συνέχεια θα υπογραφούν εκτελεστικές συμβάσεις.

Το έργο υποδιαιρείται σε τμήματα (lots), ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία κοινού δικτύου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό περιοχών (WiFi HotSpots). Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, σε περίπτωση που θα διαχωριζόταν η σύμβαση σε τμήματα (π.χ. υποδιαίρεση ανά περιφέρειες) θα έπρεπε για κάθε ένα τμήμα να γίνει προμήθεια και εγκατάσταση στο Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου (ΚΔΔ) διαφορετικών κεντρικών συστημάτων (πχ wireless access point controller). Αυτό θα είχε ως συνέπεια τόσο την αύξηση του κόστους υλοποίησης του έργου, αφού θα έπρεπε να αγοραστούν τόσα διαφορετικά κεντρικά συστήματα όσα και οι διαφορετικοί προμηθευτές που θα αναλάμβαναν να υλοποιήσουν τα τμήματα του έργου, όσο και την αύξηση του συνολικού διαχειριστικού κόστους του δικτύου.

Το έργο, προϋπολογισμού 18,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης), αφορά την εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης. Στις περισσότερες περιοχές θα απαιτηθεί να εγκατασταθούν δύο access points, ενώ ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός θα είναι τρία ανά περιοχή.

Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν, εκτός από την εγκατάσταση, παραμετροποίηση, σύνδεση και θέση σε λειτουργία hotspots στο διαδίκτυο και την τριετή-με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος- υποστήριξη λειτουργίας τους.

Τα hotspots θα τοποθετηθούν σε όσο το δυνατό ευρύτερη γεωγραφική έκταση σε χώρους συνάθροισης κοινού, αναμονής- μετακίνησης, εκδηλώσεων και σε σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τα σημεία εγκατάστασης θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους Δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αναθέτουσας Αρχής. Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης.

Πριν από μερικά χρόνια, τέλη 2013-αρχές 2014 το δωρεάν wi-fi σε όλη την Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News