Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 16:52
BUSINESS & FINANCE

Revolut: Η μεγαλύτερη fintech στη Βρετανία με αξία 33 δισ. δολαρίων

Revolut: Η μεγαλύτερη fintech στη Βρετανία με αξία 33 δισ. δολαρίων

Ως η μεγαλύτερη εταιρεία fintech της Βρετανίας αναδείχθηκε η τεχνολογική εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Revolut με συνολική χρηματιστηριακή αξία ύψους 33 δισ. δολαρίων. Η Revolut, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, συγκέντρωσε 800 εκατ. δολάρια μέσα σε ένα γύρο χρηματοδότησης, γεγονός που την καθιστά πλέον την μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία τεχνολογίας που έχει υπάρξει ποτέ στη Βρετανία.

Μετρώντας μόλις έξι χρόνια ζωής, η νεοφυής Revolut εξασφάλισε το ποσό από συμφωνία μεταξύ της SoftBank Vision Fund 2 και της ιαπωνικής επενδυτικής εταιρείας Tiger Global Management. Η χρηματιστηριακή της αξία είναι πλέον εξαπλάσια σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου έτους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόλις ένα μήνα νωρίτερα, η Revolut είχε παραδεχθεί ότι οι απώλειες της κατά τη διάρκεια του 2020 σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανέρχονταν περίπου στα 287 εκατ. δολάρια, παρότι επωφελήθηκε από την ανάπτυξη του κλάδου των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, οι απώλειες αυτές εξισορροπήθηκαν στους τελευταίους μήνες του 2020 και παράλληλα η εταιρεία έκανε δυναμική έναρξη στο 2021.

Η διόγκωση της Revolut σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί τρανή απόδειξη της διάθεσης των στελεχών της αγοράς να επενδύσουν σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η τάση αυτή προκαλεί και δικαιολογημένες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας φούσκας στην αγορά ιδιωτικών τεχνολογικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, οι επενδύσεις σε τέτοιου είδους εταιρείες μόνον το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι είναι ίσες με τις αντίστοιχες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2020.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Revolut, η χρηματοδότηση που κατοχύρωση θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση του marketing, ιδίως σε ΗΠΑ και Ινδία, και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Αρχικά, δηλαδή όταν ιδρύθηκε το 2015, η Revolut προσέφερε μόνον μία προπληρωμένη κάρτα για όσους ταξίδευαν σε ξένες χώρες. ‘Εκτοτε, η δραστηριότητά της έχει επεκταθεί σημαντικά, μεταξύ άλλων στον κλάδο των τραπεζικών συναλλαγών, στο χρηματιστήριο και στα κρυπτονομίσματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times και The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News