BUSINESS & FINANCE

Βασιλάκης (Aegean): Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας

Στα 600 εκατ. ευρώ η ρευστότητα της εταιρείας - Στο 75% του 2019 το πτητικό έργο

Βασιλάκης (Aegean): Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας

Η πρόοδος υλοποίησης των εμβολιασμών θα καθορίσει τις επιδόσεις του κλάδου των αερομεταφορών, όπως ανέφεραν, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής Δημήτρης Γερογιάννης.

Η εταιρεία εμφανίζει πλέον, θετικές ταμειακές ροές, οι πωλήσεις εισιτηρίων αντιστοιχούν στο 70% έως 75% αυτών του 2019, ενώ το πτητικό έργο της φετινής θερινής σεζόν αντιστοιχεί στο 75% αυτού του καλοκαιριού της προπερασμένης χρόνιάς, οπότε δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία. Η ρευστότητα της Aegean, ύστερα από την αύξηση κεφαλαίου και την λήψη κρατικής ενίσχυσης, διαμορφώνεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, κατά την γ.σ., που συνεκλήθη με ποσοστό απαρτίας 70%, ο κ. Γερογιάννης ανέφερε ότι το δεύτερο τρίμηνο από τον Μάιο και μετά η δραστηριότητα της Aegean υπήρξε, ως ένα βαθμό, υψηλότερη, σε σχέση με το 2019, αλλά χαμηλότερη, συγκριτικά με το 2019. Καταγράφεται δηλαδή μείωση κατά 50% των πτήσεων και 75% της επιβατικής κίνησης, σε σχέση με το 2019.

«Το καλοκαίρι προγραμματίζουμε να δραστηριοποιηθούμε με 75% έως 80% του πτητικού μας έργου, σε σχέση με το 2019. Η ζήτηση είναι μεταβαλλόμενη, παρότι υπάρχει θετική δυναμική για τη χώρα, δεδομένου ότι δεν έχει καλυφθεί με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού επαρκής πληθυσμός. Στηριχθήκαμε μέχρι τον Ιούνιο του 2021 σε δική μας ρευστότητα, η οποία δεν υποχώρησε ποτέ κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, μέχρι να λάβουμε την κρατική ενίσχυση (σ.σ.: ύψους 120 εκατ. ευρώ), έναν χρόνο μετά από τότε που ενισχύθηκαν αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη» σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εισηγμένη εμφανίζει, από τον Απρίλιο, θετικές ταμειακές ροές, αλλά το δεύτερο τρίμηνο παραμένει ζημιογόνο.

Βασιλάκης (Aegean): Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας-1

Ευτ. Βασιλάκης: Καταγράφεται ανάκαμψη της ζήτησης

Ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι είναι σημαντικό ότι από την 1η Ιουλίου ισχύει το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, όπως και ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 50% των πολιτών, «ποσοστό όμως, που θα πρέπει να αυξηθεί». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “κανείς θα πρέπει να είναι φειδωλός σε προβλέψεις, αλλά εκτιμώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας”.

«Η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη από πλευράς ζήτησης από τους καταναλωτές κι ενδιαφέροντος από τις αεροπορικές. Οι δικές μας πωλήσεις εισιτηρίων τον Ιούνιο και Ιούλιο κινούνται στο 70-75% του 2019 -αυτό αφορά πωλήσεις και προπωλήσεις για τους επόμενους μήνες» ανέφερε. Και διευκρίνισε ότι οι πωλήσεις δείχνουν να ανταποκρίνονται στο 75% σαν πτητική δραστηριότητα, αλλά η εταιρεία δεν είχε αποθεματικό «προπωλημένων εισιτηρίων από τους πρώτους μήνες του χρόνου που συνήθως πουλάει για το καλοκαίρι».

«Άρα εκτιμούμε ότι οι πληρότητές μας κατά το καλοκαίρι και τουλάχιστον για τον Ιούλιο θα είναι πολύ χαμηλότερες φέτος σε σχέση με την κανονικότητα. Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρχει κάτι που θα διαταράξει την ισορροπία, θα μείνουμε σε μία ανοδική τάση» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το 93% του προσωπικού αορίστου χρόνου σχέση έχει παραμείνει στην εταιρεία, «μέγεθος πολύ σημαντικό μετά την κάμψη του τζίρου μας κατά 80%. Παράλληλα, το 75% του εποχιακού προσωπικού έχει επανέλθει. Σήμερα η Aegean απασχολεί 2.700 άτομα» είπε.

Σήμερα η Aegean διαθέτει ρευστότητα 600 εκατ. ευρώ ύστερα από την αύξηση κεφαλαίου και την λήψη της κρατικής ενίσχυσης, ενώ έχουν επιστραφεί 90 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες που είχαν δανειοδοτήσει την αεροπορική πέρυσι.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News