Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 17:53
BUSINESS & FINANCE

ΔΕΗ: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,375%

Επιτυχής η έκδοση 7ετούς ομολόγου

ΔΕΗ: Άντλησε 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,375%

Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ κατάφερε να αντλήσει η ΔΕΗ, μέσω της επιτυχημένης έκδοσης του 7ετούς ομολόγου.

Μάλιστα, το τελικό αντληθέν ποσό είναι αυξημένο κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο, κάτι το οποίο αποδίδεται στην υψηλή ζήτηση των επενδυτών, με την κάλυψη να ξεπερνάει κατά 6,5 φορές (προσφορές €2,3 δισ.) την προσφορά.

Όσον αφορά την απόδοση, έκλεισε τελικά στο 3,375%, δηλαδή κάτω από το εύρος της αρχικής τιμολόγησης 3,5% – 3,75%. 

Τα παραπάνω, επί της ουσίας, αντικατοπτρίζουν την αυξημένη εμπιστοσύνη των αγορών στο «αφήγημα» της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και εισόδου στην «πράσινη» εποχή.

Εξάλλου, η σημερινή ομολογιακή έκδοση είχε ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds), η οποία αφορούσε τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, καθώς και για την πληρωμή των δαπανών και των εξόδων της προσφοράς.

Ο τίτλος της ΔΕΗ είχε αξιολογηθεί με «Β+» από τoν Stnadard & Poor’s και «ΒΒ-» από τον Fitch.

Το ομόλογο έχει ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 57% την περίοδο 2019-2023. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έκδοση του 5ετούς S-L Bond του Μαρτίου, η ρήτρα μείωσης των εκπομπών CO2 ήταν 40% για την περίοδο 2019-2022.

Στην έκδοση συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει και στην προηγούμενη έκδοση 5ετούς διάρκειας τον Μάρτιο και νέοι μεγάλοι επενδυτές του εξωτερικού, που συμμετέχουν πρώτη φορά σε έκδοση της ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που εξέδωσε SUSTAINABILITY LINKED BOND τον περασμένο Μάρτιο και τώρα η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη με 2 εκδόσεις S-L Bonds μέσα στον ίδιο χρόνο, ενώ διαχρονικά είναι η τρίτη εταιρεία στην Ελλάδα, που εκδίδει ομόλογο 7ετίας (είχαν προηγηθεί ο ΟΤΕ και η ΤΙΤΑΝ με αξιολόγηση υψηλότερη από τη ΔΕΗ).

Τι αναφέρει η ΔΕΗ

«Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (“ΔΕΗ”) ανακοινώνει σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της προσφοράς (η “Προσφορά”) ομολογιών, χωρίς εξασφαλίσεις και με ρήτρα αειφορίας, συνολικής ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,375% και λήξη το 2028 (οι “Ομολογίες” ή “Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας”), με τιμή έκδοσης 100%. Οι Ομολογίες θα εκδοθούν σύμφωνα με το Άρθρο 59, παράγραφο 2, και το Άρθρο 74 του νόμου 4548/2018, και το Άρθρο 14 του νόμου 3156/2003 και θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης. Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών με Ρήτρα Αειφορίας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 21η Ιουλίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.

H Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe S.A. ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe S.A. επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της είναι υπό διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2 δισεκατομμυρίων στις 14 Ιουλίου 2021».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News