Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 15:14
BUSINESS & FINANCE

Ψηφιακό ευρώ έως το 2025;

Εγκρίθηκε η επόμενη φάση του σχεδίου της ΕΚΤ

Ψηφιακό ευρώ έως το 2025;

Το επόμενο βήμα προς το ψηφιακό ευρώ έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία ενέκρινε την φάση της «έρευνας», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή ενός ψηφιακού νομίσματος έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Η επόμενη φάση, η οποία ονομάζεται «φάση έρευνας», θα είναι διάρκειας 24 μηνών και αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων σχεδιασμού και διανομής του ηλεκτρονικού ευρώ.

Η σημερινή έγκριση, όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ πάντως, δεν προδικάζει την μελλοντική απόφαση για έκδοση του ψηφιακού νομίσματος και σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα αντικαταστθεί το «πραγματικό» ευρώ.

Άλλωστε, όπως έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει, το ηλεκτρονικό ευρώ θα κυκλοφορεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το σημερινό ευρώ.

Εφόσον η Φρανκφούρτη υιοθετήσει τελικά το ψηφιακό νόμισμα, τότε είναι πιθανό να ακολουθήσει τα βήματα της Κίνας, η οποία ήδη εφαρμόζει πιλοτικά το ψηφιακό γουάν σε ορισμένες πόλεις.

Προς την ίδια κατεύθυνση πορεύονται και οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ – Αγγλίας, οι οποίες επίσης εξετάζουν τις πιθανές εναλλακτικές για την έκδοση ενός ψηφιακού εθνικού νομίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών διαφέρουν σημαντικά από τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ether, καθώς έχουν κεντρική δομή, ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές, εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News