Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 08:24
BUSINESS & FINANCE

«To bitcoin αξίζει ακριβώς μηδέν»

«To bitcoin αξίζει ακριβώς μηδέν»

Ο  Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέας του γνωστού βιβλίου «Ο Μαύρος Κύκνος», άλλαξε γνώμη για το bitcoin. Το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα απέτυχε να εκπληρώσει το σκοπό του, δηλαδή να αποτελέσει νόμισμα χωρίς κυβέρνηση, να επιτρέψει την αντιστάθμιση του πληθωρισμού και να γίνει ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. 

«Λίγα περιουσιακά στοιχεία στην οικονομική ιστορία έχουν υπάρξει πιο εύθραυστα από το bitcoin», είπε. 

Ο Taleb είχε μιλήσει στο παρελθόν υπέρ του bitcoin, κυρίως επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να παρακάμψουν τα capital controls. Το είχε περιγράψει σαν «ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο» έναντι του κυβερνητικού ελέγχου επί των νομισμάτων. 

Όμως, στην πρόσφατη μελέτη του «Bitcoin, Currencies, and Fragility», γράφει ότι το bitcoin αξίζει «ακριβώς μηδέν», γιατί απαιτείται μεγάλος κόπος για τη διατήρησή του. Αντίθετα, όπως σημειώνει, στην περίπτωση του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, η διατήρησή τους σε γενικές γραμμές δεν κοστίζει τίποτα, δεν χάνουν την αξία τους σε πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν απαιτούν κάποια συντήρηση για να ανανεωθούν οι φυσικές ιδιότητές τους με τον καιρό. 

Όπως επισημαίνει ο Taleb, τον Μάρτιο του 2020 (εν μέσω του sell off της πανδημίας), το bitcoin έπεσε περισσότερο από τα χρηματιστήρια και ανέκαμψε μαζί με τις μετοχές, έπειτα από την μεγάλη ένεση ρευστότητας. Αυτό, κατά την άποψή του, είναι επαρκής απόδειξη ότι το κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση του συστημικού ρίσκου. 

Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας θεωρεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα «πραγματικό νόμισμα χωρίς κυβέρνηση», όμως αυτό θα πρέπει να είναι ελκυστικό ως μέσο αποθήκευσης αξίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News