Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 13:28
BUSINESS & FINANCE

Κοστέλο: Έως τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εύσημα για τις ελληνικές προτάσεις

Κοστέλο: Έως τέλη Ιουλίου τα πρώτα 4 δισ. για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Την πεποίθηση ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα εκταμιευτούν έως τα τέλη Ιουλίου, εξέφρασε ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Λαγονήσι Αττικής, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε ότι βρισκόμαστε σε φάση εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης και γνωστοποίησε ότι έως τις 13 Ιουλίου θα έχουν εγκριθεί συνολικά 13 εθνικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και της Ελλάδας.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εγκρίνει την εκταμίευση των χρημάτων προς τις χώρες – μέλη. Τέσσερα δισεκατομμύρια που αφορούν την Ελλάδα είναι σε δρόμο να εκταμιευτούν έως τα τέλη Ιουλίου» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κοστέλο.

Στη συνέχεια, έκανε ειδική μνεία στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν κυρίως τον συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, διαφοροποιεί το τρέχον πρόγραμμα σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Επίσης, ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι η εκταμίευση των πρόσθετων χρημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον οι χώρες – μέλη πετυχαίνουν τους στόχους και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί. «Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα διαρθρωτικά κονδύλια. Αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό, καθώς θα ασκεί μια πίεση στις χώρες».

Όσον αφορά ειδικότερα το ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε ότι τα συνολικά 13 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τις επιχορηγήσεις, είναι ένα τεράστιο ποσό. «Το ελληνικό πλάνο είναι ισχυρό. Είναι ένα συνεκτικό σχέδιο με στρατηγική, με στόχο να κλείσει το επενδυτικό κενό» συνέχισε, μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ελληνική στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις καταδεικνύουν μια αποφασιστικότητα για αλλαγή, καθώς είναι χρήσιμες για την επίλυση των ελληνικών προβλημάτων.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επιδοκιμάσει τη δέσμευση της κυβέρνησης για γρήγορη εφαρμογή του ελληνικού σχεδίο, αλλά και τη διάθεση για αγαστή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News