Business & Finance Σάββατο 5/06/2021, 13:17
BUSINESS & FINANCE

Ελληνική οικονομία: Οι αβεβαιότητες στον δρόμο για την ανάταξη

Ελληνική οικονομία: Οι αβεβαιότητες στον δρόμο για την ανάταξη

Μία σειρά από ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία επιφύλαξε η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα άρχισε να ανακτά σφυγμό τους πρώτους μήνες του 2021, βγαίνοντας από τον λήθαργο των lockdown. 

Η αρχή έγινε με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στις 108,6 μονάδες τον Μάιο έναντι 97,9 μονάδων τον Απρίλιο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 14 μηνών.

Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε τον Μάιο και η μεταποιητική δραστηριότητα. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης, ένας κλάδος που συνεισφέρει περί του 10% στην ελληνική οικονομική παραγωγή, ανέβηκε τον περασμένο μήνα στις 58 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000.

Το παζλ των ενθαρρυντικών ειδήσεων συμπλήρωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο, που αν και συρρικνώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, η μείωση ήταν ηπιότερη μείωση σε σχέση με τις προβλέψεις. Την εξέλιξη χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας πως «η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή».

Εγχώριοι φορείς επισημαίνουν πάντως την ίδια ώρα τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να υφίστανται φέτος για τις προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες και θα κρίνουν την ταχύτητα και τον βαθμό της επιστροφής στην ανάκαμψη. Ειδικότερα, στην εαρινή έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έκανε λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, σημειώνοντας πως η σταδιακή άρση των περιορισμών της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δημιουργούν δικαιολογημένες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία κατά το έτος 2021 θα έχει θετικό ρυθμό μεγέθυνσης.

Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει τις οικονομικές αβεβαιότητες που υφίστανται για το 2021, με πρώτη την εξέλιξη των εμβολιασμών και το μέγεθος της ανοσίας του πληθυσμού. Σύμφωνα με Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, καθυστερήσεις ή και η εμφάνιση ενός τέταρτου πανδημικού κύματος θα αποτελέσουν σημαντικές αιτίες δυσμενέστερων των αναμενόμενων σεναρίων. Από την άλλη πλευρά, πιο γρήγορη προσαρμογή σε συνθήκες υγειονομικής κανονικότητας και απουσία τέταρτου πανδημικού κύματος θα ευνοούσε την πραγματοποίηση πιο αισιόδοξων σεναρίων.

Σημαντική πηγή κινδύνου αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η αποτελεσματικότητα και έγκαιρη λήψη των μέτρων οικονομικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται η διάρκεια διατήρησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας και διασφάλισης ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία, ιδίως μέσω του ρόλου του τραπεζικού συστήματος. Η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στήριξης της εθνικής οικονομίας, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί βαρόμετρο για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με αναμενόμενο θετικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την οικονομία, αρχής γενομένης από το τρέχον οικονομικό έτος, προστίθεται στην έκθεση.

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισήμανε παράλληλα πως το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων, αλλά ακόμα δεν είναι εμφανές σε τι ύψος θα κυμανθεί η ζήτηση από το εξωτερικό για το «ελληνικό τουριστικό προϊόν», φέτος. «Η θετική πορεία του τουρισμού, υπόκειται στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων αφενός και, αφετέρου, υπάρχουν κάποια αρνητικά μηνύματα που αφορούν ειδικά στην Ελλάδα και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών. Τέτοια παραδείγματα είναι η μη συμπερίληψη της Ελλάδας στην ‘πράσινη λίστα’ του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνει τουριστικούς προορισμούς ασφαλείς από επιδημιολογικής άποψης» ανέφερε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως «μία ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων μικρότερη του αναμενόμενου είναι επόμενο ότι θα συγκρατήσει την αύξηση του ΑΕΠ και ως εκ τούτου αποτελεί μία σημαντική αβεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τη μεγέθυνση το 2021».

Στα κρίσιμα επιμέρους στοιχεία για την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας κατά το τρέχον έτος το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο συγκαταλέγει και τα εξής: (α) τον βαθμό αξιοποίησης των αυξημένων καταθέσεων (β) την αντίδραση επιχειρήσεων και νοικοκυριών στη σταδιακή επαναφορά στις κανονικές συνθήκες και στην άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης, η οποία ενδεχομένως να επιφέρει αυξημένα κύματα πιστωτικών γεγονότων και πτωχεύσεων και (γ) τον βαθμό θετικής ανταπόκρισης της αγοράς εργασίας και της απασχόλησης στη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος το ΙΟΒΕ επισήμανε πως «η πανδημία δεν έχει ακόμη πλήρως τιθασευθεί» προειδοποιώντας πως «ο εφησυχασμός και οι δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχουν υψηλό κόστος». Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι επιπτώσεις της νέας ύφεσης στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί, αφού πολλές από τις παρεμβάσεις στήριξης συνεχίζονται – το σχετικό κόστος θα φανεί πιο καθαρά σε λίγους μήνες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ανάγκη σταδιακής αναστροφής των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων θέτει την οικονομική πολιτική σε δύσκολα διλήμματα, που θα καθορίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News