Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 20:00
ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ

Ανεβαίνει ο πήχυς για την ελληνική οικονομία

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι η ανάπτυξη του 2021 μπορεί πλέον να ξεπεράσει και το 4,7%

Ανεβαίνει ο πήχυς για την ελληνική οικονομία

Σε νέα, υψηλότερη βάση μπαίνουν οι προβλέψεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2021, έπειτα από τη θετική έκπληξη των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Πλέον, ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης για ανάπτυξη 3,6% για ορισμένους αναλυτές φαίνεται συντηρητικός, όπως και οι εκτιμήσεις των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Χαρακτηριστική των νέων προσδοκιών που δημιουργούνται για την ελληνική οικονομία είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας Νίκου Μαγγίνα ότι η ανάπτυξη του 2021 μπορεί πλέον να ξεπεράσει και το 4,7%.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκαν ρυθμοί ανάπτυξης 4,4%, πολύ υψηλότεροι από το +0,5% που περίμεναν οι αναλυτές σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg.

«Κοιτώντας τα τριμηνιαία στοιχεία, η επίπτωση της πανδημίας συνέχισε να υποχωρεί, με την οικονομία σε τροχιά επέκτασης για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο», σχολίασε ο Νίκος Μαγγίνας της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας στο Reuters. Όπως εξήγησε, οι επενδύσεις ήταν ο βασικός παράγοντας στήριξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των καθαρών εξαγωγών.

«Βάσει της επίδοσης του πρώτου τριμήνου, η οικονομία είναι πιθανό να ανακάμψει άνω του 4,7% σε ετήσια βάση, ειδικότερα εάν υπάρξει θετική συνεισφορά από τον εξωτερικό τομέα, κυρίως από τον τουρισμό», πρόσθεσε ο Μαγγίνας.

Οι αναλυτές της Axia Ventures Group αποδίδουν τη θετική έκπληξη του ΑΕΠ στις επενδύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι και η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ανθεκτική, παρά το παρατεταμένο lockdown και τους περιορισμούς. Με τα περιοριστικά μέτρα να αίρονται σταδιακά και τον τουρισμό να έχει ανοίξει, οι αναλυτές σημειώνουν ότι «τα νούμερα του πρώτου τριμήνου δημιουργούν αισιοδοξία για ισχυρότερη των προβλέψεων οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο του έτους».

Κατόπιν τούτων, φαίνεται ότι το νέο κύμα των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία θα είναι σαφώς πιο αισιόδοξο από το 3,6% που είναι ο επίσημος στόχος της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του 2021, ή το 4,1% και το 3,3% που περιμένουν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα οι αναλυτές της Bank of America είχαν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας τον πήχυ για την ανάπτυξη του 2021 στο 3,4%.  Η Moody’s έχει ανακοινώσει αντίστοιχη πρόβλεψη για 3,6% και η ING για 3,2%.

Υψηλότερα κινούνται οι εκτιμήσεις της S&P, στο 4,9% για φέτος, αλλά και της UBS, η οποία περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 5,6%, με τους αναλυτές της να παραδέχονται ότι οι δικές τους προβλέψεις είναι τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News