Business & Finance Τρίτη 1/06/2021, 14:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 21 μηνών «εκτινάχθηκε» η μεταποίηση τον Μάιο

Η ευρείας κλίμακας ζήτηση, δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερο εργατικό δυναμικό

Σε υψηλό 21 μηνών «εκτινάχθηκε» η μεταποίηση τον Μάιο

Ισχυρές επιδόσεις εξακολουθεί να σημειώνει η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τον Μάιο, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλό περισσότερο των 21 ετών, με την ισχυρή ζήτηση να ωφελεί τον κλάδο και από άποψης εργατικού δυναμικού, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες παραγγελίες, προέβησαν σε προσλήψεις εργαζομένων. Την ίδια ώρα όμως η έλλειψη στις πρώτες ύλες που παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο και η άνοδος στις τιμές τους εξαιτίας του φαινομένου αυτού, ώθησε τον ρυθμό αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit για τον κλάδο της μεταποίησης, ένας κλάδος που συνεισφέρει περί του 10% στην ελληνική οικονομική παραγωγή, ανέβηκε τον Μάιο στις 58 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000, από 54,4 μονάδες τον περασμένο μήνα. 

Για την ελληνική μεταποίηση αυτός ήταν ο τέταρτος μήνας στους τελευταίους πέντε, κατά τους οποίους ο σχετικός δείκτης καταγράφει τιμή άνω των 50 μονάδων, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση μιας δραστηριότητας από τη συρρίκνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Απρίλιο του 2020, μόλις σε πέντε μήνες ο δείκτης βρέθηκε στις 50 μονάδες ή υψηλότερα. 

«Τα στοιχεία του Μαΐου υποδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης στην Ελλάδα. Το άνοιγμα ζωτικών τμημάτων της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη καταναλωτική εμπιστοσύνη, προσέφεραν ώθηση στις νέες πωλήσεις», τονίζει η οικονομολόγος της IHS Markit, Σιαν Τζόουνς. 

Όπως επισημαίνουν κάποιες επιχειρήσεις η επαναλειτουργία των κλάδων του τουρισμού και της φιλοξενίας, οδήγησαν σε αύξηση των νέων παραγγελιών, οι οποίες με τη σειρά τους ενίσχυσαν τις πωλήσεις.

Άλλωστε οι εισροές των νέων παραγγελιών αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα και έτρεξαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2018, την ίδια ώρα που άνοδο σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, βάζοντας τέλος σε ένα «μακροσκελέστατο» διάστημα 14 μηνών, κατά το οποίο κινούνταν πτωτικά. 

Η ευρείας κλίμακας ζήτηση, δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερο εργατικό δυναμικό, με τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τους εργαζόμενούς τους για 5ο συναπτό μήνα και τον ρυθμό της δημιουργίας νέων θέσεων να φθάνει σε υψηλό από τον Φεβρουάριο του 2020. Στο υψηλότερο επίπεδο επίσης των τελευταίων 15 μηνών, «αναρριχήθηκε» και το επιχειρηματικό κλίμα, με όλους τους προαναφερόμενους λόγους, να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καθόλα αισιόδοξου κλίματος μεταξύ των επιχειρήσεων. 

Ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους των επιχειρήσεων έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τότε που καταγράφονται στοιχεία για την εν λόγω έρευνα, με τις ελλείψεις στις προμήθειες μετάλλων και στα υλικά συσκευασίας, να είναι ιδιαίτερα επιδραστικά στην άνοδο αυτή των τιμών. 

«Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αναταράξεις στις αλυσίδα εφοδιασμού, παραμένουν ένα σημαντικό ζήτημα. Οι προσπάθειες για τη δημιουργία αποθεμάτων, συνάντησαν εμπόδια από τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών», σύμφωνα με τη Σιαν Τζόουνς.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News