Business & Finance Παρασκευή 4/06/2021, 13:18
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

Γιατί ένα εισιτήριο Πορτογαλία – Βρετανία κοστίζει 830 ευρώ

Το χάος από τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Γιατί ένα εισιτήριο Πορτογαλία – Βρετανία κοστίζει 830 ευρώ

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την «πράσινη» λίστα έχει προκαλέσει έναν μικρό πανικό σε όσους Βρετανούς ήδη παραθερίζουν στην ιβηρική χώρα, οι οποίοι σπεύδουν να επιστρέψουν άρον – άρον προκειμένου να γλιτώσουν την 10ήμερη καραντίνα.

Οι αλλαγές στο σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» θα τεθούν σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου. Επομένως, όσοι βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Πορτογαλία, θα πρέπει να έχουν επαναπατριστεί έως την Κυριακή 6 Ιουνίου. Διαφορετικά θα πρέπει να τεθούν σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον εγκλεισμό.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, όπως είναι φυσικό, έχει εκτινάξει στα ύψη τη ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια από την Πορτογαλία στο Λονδίνο και τις υπόλοιπες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία τρίωρη πτήση από τον Φάρο (δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Πορτογαλίας) προς το αεροδρόμιο του Λονδίνου κοστίζει 711 λίρες ή αλλιώς 830 ευρώ.

Η όλη κατάσταση, όπως είναι εύλογο, έχει προκαλέσει την οργή τόσο των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες «βλέπουν» την προοπτική των εσόδων να μειώνεται περαιτέρω, όσο και των Βρετανών ταξιδιωτών, οι οποίοι δεν ξέρουν πού και πότε θα πάνε διακοπές.

Πριν από έναν μήνα, όταν πρωτο-ανακοινώθηκε ότι η Πορτογαλία βρίσκεται στους «πράσινους» προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, οι αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν να ναυλώσουν επιπλέον δρομολόγια για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση. Η χθεσινή ανακοίνωση, όμως, ανατρέπει εκ νέου τον προγραμματισμό τους.

Την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι μεσογειακοί προορισμοί των Βρετανών συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός της «πράσινης» λίστας, αναγκάζοντας τους Βρετανούς να αναβάλουν επ’ αόριστον τις διακοπές τους, περιμένοντας τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη» ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες. Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα, η οποία σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες οφείλουν να τεθούν σε 10ήμερη υποχρεωτική καραντίνα κατά τον επαναπατρισμό τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News