BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Γιατί δεν θα αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη

Παρότι οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό

Capital Economics: Γιατί δεν θα αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη

Δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες αυξήσεις μισθών στην Ευρωζώνη, παρότι σε μερικούς κλάδους πράγματι διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις εργαζομένων, εκτιμούν οι αναλυτές της Capital Economics.

Αυτή τη στιγμή, στην Ευρωζώνη καταγράφονται ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνεργοι σε σχέση με πριν από την πανδημία, ωστόσο, κάποιες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να κάνουν τις προσλήψεις που θα τους επιτρέψουν να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και πάλι, παραδέχεται ο επενδυτικός οίκος.

Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται συγκρίσεις με την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι κενές θέσεις εργασίας έχουν αυξηθεί απότομα.

Capital Economics: Γιατί δεν θα αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη-1

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ προηγούνται περίπου κατά 1-2 μήνες στους εμβολιασμούς, υπάρχει πράγματι μία πιθανότητα η Ευρωζώνη να ακολουθήσει την πορεία των ΗΠΑ, με τον αριθμό των κενών θέσεων να αυξάνεται τους επόμενους μήνες. Και αυτό, θα μπορούσε με τη σειρά του να ακολουθηθεί από την αύξηση των μισθών, καθώς οι επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Capital Economics: Γιατί δεν θα αυξηθούν οι μισθοί στην Ευρωζώνη-2

Όμως, η Capital Economics θεωρεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. «Πιστεύουμε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη θα περιοριστούν σε λιγοστούς κλάδους και συνολικά θα αποδειχθούν προσωρινές, επομένως δεν θα προκαλέσουν μία διατηρήσιμη ανοδική κίνηση των μισθών», εξηγούν οι αναλυτές.

Καθώς τα σύνορα θα ανοίγουν, οι μετανάστες που επέστρεψαν στις χώρες του εν μέσω της πανδημίας θα αναζητήσουν και πάλι δουλειά στην Ευρώπη. Και από την άλλη πλευρά, οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους που έγιναν ανενεργοί μέσα στην πανδημία αναμένεται να αναζητήσουν και πάλι εργασία τους επόμενους μήνες, ειδικά καθώς οι εμβολιασμοί θα προχωρούν.

Και σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού φαίνεται να είναι εστιασμένο σε κάποιους μόνο κλάδους. Στη σχετική έρευνα της Κομισιόν για το δεύτερο τρίμηνο, τα τρία τέταρτα των βιομηχανιών και τα τέσσερα πέμπτα των εταιρειών υπηρεσιών δήλωσαν ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα από ό,τι ήταν το 2019.

Και σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχουν μερικοί ακόμα δομικοί λόγοι για τους οποίους οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι ασθενέστερες στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ ή και στη Βρετανία.

Πρώτα από όλα, η οικονομική ανάκαμψη θα είναι πιο αργή, εν μέρει γιατί τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης είναι μικρότερα. Οι εργοδότες θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση βγάζοντας τους εργαζόμενους από την αναστολή.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι μισθοί στην Ευρωζώνη επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό  από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυτό σημαίνει ότι συχνά είναι «κλειδωμένοι» για 1-2 χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News